Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

DANKO: Jedinou cestou pre SNS je koniec hašterenia, hádok, negativizmu

Slávnostný snem Slovenskej národnej strany (SNS) v Martine pri príležitosti 145. výročia vzniku strany v Martine 18. júna 2016. Na snímke predseda SNS Andrej Danko počas príhovoru. Foto: TASR/Erika Ďurčová

Slovenská národná strana vznikla 6. júna 1871 a je najstarším politickým subjektom na Slovensku.

Martin 18. júna (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) sa po ceste obrody a zmeny, ktorá pre ňu bola naozaj ťažká, presvedčila, že jedinou cestou je to, keď prestane hašterenie, hádky, negativizmus, zloba, obviňovanie, intrigy. Vyhlásil to predseda národniarov Andrej Danko na brífingu po slávnostnom sneme SNS v Martine pri príležitosti 145. výročia založenia strany.

"Jediná cesta pre Slovensko, aby existovalo ďalej a žilo, je vzájomná úcta medzi nami, úcta novinára k politikovi, politika k novinárovi, úcta občana k štátu, štátu k občanovi, viac porozumenia, nehy, menej negativizmu, intríg, osočovania, lebo potom nás to všetkých likviduje," uviedol Danko. Podľa jeho slov je toto aj hlavným odkazom slávnostného snemu SNS a mottom, s ktorým chce byť naďalej v politike, vtedy je totiž ochotný odolávať akýmkoľvek útokom, intrigám. "Pre mňa je najdôležitejšie to, že sa dôvera občanov k Slovenskej národnej strane vrátila a že ľudia, ktorí pri mne stoja, sú dobrí ľudia," zdôraznil.



Slovenská národná strana vznikla 6. júna 1871 a je najstarším politickým subjektom na Slovensku. Pri príležitosti 10. výročia Memoranda národa slovenského sa vtedy v Turčianskom Svätom Martine zišli popredné osobnosti národného hnutia a prijali rozhodnutie, že Slováci sa v ďalšom roku na voľbách do uhorského snemu zúčastnia ako samostatná politická strana s vlastnými kandidátmi. Prvým predsedom SNS až do roku 1875 bol Viliam Pauliny-Tóth.

Uviedli knihu o začiatkoch politiky a histórii strany

Začiatky slovenskej politiky, ako i počiatočnú históriu Slovenskej národnej strany (SNS) mapuje publikácia pod názvom 1871 Začiatky slovenskej politiky a vznik Slovenskej národnej strany. Knihu autora Marcela Pecníka uviedol dnes do života na slávnostnom sneme SNS v Martine pri príležitosti jej 145. výročia predseda strany Andrej Danko, a to hlinou a vodou.

Na snímke uprostred poslanec SNS Marcel Pecník a predseda SNS Andrej Danko pri krste knihy o histórii strany.
Foto: TASR/Erika Ďurčová
Kniha prináša historické súvislosti a fakty, ktoré viedli k založeniu SNS, a o jej ďalšom pôsobení v období rokov 1848-1875. "Každý národ, každý, kto život žije, každá rodina, každá koalícia má dobré aj zlé stránky. Vzniknú problémy, ktoré treba riešiť, postaviť sa im a ísť ďalej. Ale kto nepozná históriu a neučí sa z nej, kto sa nepoučí z toho, čo sa dialo, nemôže žiť plnohodnotný život," uviedol vo svojom príhovore pred uvedením knihy predseda národniarov. Kniha, ako ďalej zdôraznil, dá všetkým obraz o tom, ako od obdobia buržoáznej revolúcie, od histórie v rokoch 1848-1871 sa tvorila politická kultúra, čo boli ktorí ľudia a akí boli významní.

Historik a člen SNS Pecník vyslovil presvedčenie, že aj vďaka predsedovi SNS nebude publikácia len pripomienkou histórie, toho, čo bolo, ale bude aj vďačnou pomôckou pre osvetu vôbec, o dejinách, kultúre, osobnostiach, pretože sú v nej vložené prílohy - autentické dobové materiály z čias vzniku Slovenskej národnej strany. "Históriu píšu víťazi, takže my už vieme, ako čo bolo a čo z toho vzniklo, ale trochu inak k tomu pristupovali tí ľudia, ktorí to na vlastnej koži zažili, vlastným pričinením bojovali za slovenský národ a nebolo to teda vôbec jednoduché," dodal Pecník.