Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na štadiónoch musia byť oddnes kamery, ktorým chuligáni neuniknú

Na snímke policajti počas prerušenia zápasu pre výtržnosti v skupinovej fáze Európskej ligy v I-skupine medzi ŠK Slovan Bratislava - Sparta Praha 23. októbra 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Michal Svítok

Nová vyhláška rezortu vnútra nariaďuje prísnejšie technické požiadavky na kamerové systémy, ktoré sa používajú na športoviskách.

Bratislava 1. novembra (TASR) - Minimálne technické požiadavky kamerového systému na verejných športových podujatiach sa oddnes zvýšia. Dôvodom je nová vyhláška o tomto systéme, ktorá nadobudla účinnosť dnes. Vydalo ju Ministerstvo vnútra SR po dohode s Ministerstvom školstva, vedy, výskumu a športu SR. Informovala o tom Marta Fabianová z tlačového odboru Kancelárie ministra vnútra.


Toto sú smutne známe zábery z nedávneho zápasu na Slovane:





Ďalej uviedla, že okrem zmeny technických požiadaviek, nová vyhláška umožňuje manuálne porovnávanie snímok osôb s evidenciami informačného systému. Do vyhlášky bola podľa nej vložená aj možnosť prepojenia snímky osoby s informáciami na vstupenke. Vypracovanie vyhlášky vyplýva zo zákona o organizovaní verejných športových podujatí, ktorý ukladá povinnosť zriadiť kamerový zabezpečovací systém na niektorých verejných športových podujatiach.

"Dôvodom zriadenia kamerového zabezpečovacieho systému je snaha o zamedzenie prejavov diváckeho násilia, extrémizmu a vandalizmu na verejných športových podujatiach. Záznamy vyhotovené kamerovým zabezpečovacím systémom je možné využiť na účely trestného, priestupkového, správneho, občianskeho alebo disciplinárneho konania. Kamerový zabezpečovací systém tiež slúži na identifikáciu osôb, ktorým bola uložená sankcia v podobe zákazu účasti na verejných podujatiach, a na základe tejto identifikácie sa takejto osobe neumožní vstup na podujatie," uviedla Fabianová. Kamerový zabezpečovací systém je podľa nej povinný zriadiť organizátor rizikového podujatia pri vchodoch a východoch športového zariadenia a v jeho priestoroch a organizátor futbalového alebo hokejového podujatia najvyššej celoštátnej súťaže v kategórii dospelých, a ak to ustanovujú požiadavky medzinárodnej športovej organizácie alebo národného športového zväzu. Kamerový systém nainštalovaný do 31. októbra 2014 musí spĺňať podmienky novej vyhlášky najneskôr od 1. januára 2015.

Fabianová na záver uviedla, že od 1. februára 2014, kedy vstúpil do platnosti zákon o organizovaní verejných športových podujatí, do konca septembra zaznamenala polícia 70 priestupkov. Zatiaľ boli uložené pokuty v celkovej výške 3680 eur, avšak nie všetky priestupky sú už uzavreté. Najvyššiu pokutu vo výške 400 eur dostal fanúšik, ktorý pod vplyvom alkoholu hodil na futbalovom zápase AS Trenčín – ŠK Slovan počas konania zápasu pivovú fľašu smerom na tribúnu fanúšikov. Potom vybehol k plotu, ktorý oddeľuje fanúšikov, a vulgárne ich urážal.