Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 24. apríl 2024Meniny má Juraj
< sekcia Slovensko

Na Štedrý deň trápili ľudí v Bratislave úrazy aj rybie kosti v krku

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Tento rok dominovali tráviace ťažkosti, malo ich 26 ľudí..

Bratislava 25. decembra (TASR) - Počas Štedrého dňa vyhľadalo centrálne príjmy Univerzitnej nemocnice Bratislava (UNB), ktorá je najväčšou na Slovensku, 356 ľudí, čo je podobný počet ako vlani. "Približne každý pätnásty prišiel s typickým vianočným zdravotným problémom," priblížila hovorkyňa zariadenia Petra Stano Maťašovská.

Tento rok dominovali podľa jej slov tráviace ťažkosti, malo ich 26 ľudí. "Nasledovalo nadmerné požitie alkoholu zväčša spojené s úrazmi – 19 ľudí a rybia kosť uviazla v krku deviatim. Zaujímavosťou je, že viacerí sa vybrali do nemocnice priamo od prestretého stola tvrdiac, že majú kostičku v krku, aj keď nemali," povedala.

Centrálne príjmy sa zapĺňali počas celého dňa. "Ľuďom sa ani v tento deň nevyhýbali vážne zdravotné komplikácie vrátane psychických, úrazy najmä v domácnosti či dopravné nehody," doplnila Stano Maťašovská.

V pôrodniciach bol Štedrý deň v porovnaní s vlaňajškom pokojnejší. "S dátumom 24. 12. 2015 sa vypýtalo na svet osem detí – štyri dievčatá a štyria chlapci, kým vlani až 16 detí," uviedla.

UNB funguje počas sviatkov ako každý rok v upravenom režime. Obmedzili sa plánované ambulantné vyšetrenia, hospitalizácie a výkony, a to do 3. januára 2016. "Poskytovanie urgentnej zdravotnej starostlivosti je zabezpečené v plnom rozsahu a nepretržite, ako zvyčajne," uzavrela Stano Maťašovská.