Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Na ŠTS v Pezinku sa začal proces s dvoma exministrami SNS

Na archívnej snímke vpravo Igor Š. a vľavo Marian J.. Foto: TASR - Martin Baumann

Kauza siaha ešte do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva.

Pezinok 1. marca (TASR) – Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku sa dnes začalo konanie v prípade tzv. „nástenkového tendra.“ Prokurátor podal v tejto veci obžalobu na päť osôb, medzi nimi aj dvoch bývalých ministrov za SNS Mariána J. a Igora Š.

Štyria muži a jedna žena čelia obžalobe z obzvlášť závažných zločinov porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku, zneužívania právomoci verejného činiteľa či zo zločinu machinácie pri verejnom obstarávaní a verejnej dražbe.

ŠTS dnes niekoľko hodín na verejnom zasadnutí rozhodoval, či prijme obžalobu. Obhajcovia totiž žiadali zastaviť trestné stíhanie, resp. obžalobu odmietnuť.

Advokáti okrem iného namietali porušenia práva na obhajobu, a to najmä v prípade obžalovanej Zdenky K. Menovaná si totiž po vznesení obvinenia policajným vyšetrovateľom zvolila obhajcu, ktorý však v rokoch 2011 a 2012 niekoľko mesiacov strávil vo vyšetrovacej väzbe. Podľa názoru jej súčasného advokáta teda nemohol obhajobu obžalovanej aj reálne vykonávať.

Námietky obhajcov sa týkali napríklad neskorého vyrozumenia o úkonoch pred policajným vyšetrovateľom, skutočnosti, že viaceré listiny v spise nie sú originály, ale len kópie, taktiež mali výhrady voči znaleckému posudku, ktorým bola v prípade stanovená výška spôsobenej škody.

Prokurátorka výhrady obhajcov odmietla, podľa jej názoru boli dôkazy získané zákonným spôsobom.

Senát nakoniec skonštatoval, že v doterajšom konaní nezistil také závažné pochybenia, aby obžalobu odmietol a vec vrátil späť na políciu. Dôkazná núdza, ktorá je spôsobená nepoužiteľnosťou niektorých dôkazov zaobstaraných v prípravnom konaní, podľa predsedníčky senátu „nezakladá dôvod na odmietnutie obžaloby z dôvodu, že nie je absolútna.“ Podľa súdu boli políciou a prokuratúrou zabezpečené dôkazné prostriedky, ktoré odôvodňujú postavenie obžalovaných pred súd.

„Je vecou obžaloby, či unesie dôkazné bremeno,“ povedala predsedníčka senátu.

Prokurátor podal obžalobu na Mariána J., Igora Š., Radoslava B., Tomáša L. a Zdenku K.

Kauza siaha ešte do roku 2007. Vtedajšie ministerstvo výstavby malo zverejniť oznam o tendri v hodnote 120 miliónov eur iba na nástenke v uzavretej chodbe ministerstva. Lukratívnu zákazku tak malo získať konzorcium, ktoré o súťaži vedelo. O kreslo vtedy prišli dvaja ministri zo Slovenskej národnej strany Marián J. a neskôr jeho nástupca Igor Š.

Po prepuknutí kauzy štát podozrivú zmluvu zrušil. Vo vreckách dvoch súkromných firiem však malo skončiť viac ako 12 miliónov eur, ktoré Brusel Slovensku odmietol preplatiť. Podľa informácií, ktoré zazneli na dnešnom verejnom zasadnutí, mohol byť čistý zisk firiem viac ako tri milióny eur.

Hlavné pojednávanie v kauze sa začne 22. marca, vypovedať by mali obžalovaní.