Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Na Svetové dni mládeže do Krakova odcestoval aj arcibiskup Zvolenský

Na snímke bratislavský arcibiskup metropolita Mons. Stanislav Zvolenský. Foto: TASR/Jozef Polešenský

Stretnutie sa začína dnes, potrvá do nedele 31. júla a očakávajú na ňom približne 2,5 milióna pútnikov z celého sveta, ktorý by mali v Krakove využívať MHD. Na podujatí sa zúčastní aj pápež František.

Bratislava 25. júla (TASR) – Na Svetové dni mládeže (SDM) 2016 v Krakove dnes odišli mladí slovenskí pútnici a dobrovoľníci spoločne s arcibiskupom Stanislavom Zvolenským. Stretnutie sa začína dnes, potrvá do nedele 31. júla a očakávajú na ňom približne 2,5 milióna pútnikov z celého sveta. Na podujatí sa zúčastní aj pápež František, ktorý do Poľska pricestuje v stredu (27. 7.). TASR informoval Michal Lipiak z komunikačného tímu SDM na brífingu dnes ráno v Bratislave.

Program SDM zahŕňa omše, katechézy, stretnutia so známymi spoločenstvami a hnutiami či koncerty a predstavenia. V rámci sprievodného programu sa uskutoční aj slovenský program v meste Skawina. Ten oficiálne odštartuje už dnes večer otváracím ceremoniálom v mestskom parku v Skawine. Program vyvrcholí svätou omšou s arcibiskupom Zvolenským.

„Pre mňa osobne je to nádherné celosvetové stretnutie s budúcnosťou našej spoločnosti, našou mládežou, s hlavou cirkvi a s Bohom,“ povedal Zvolenský. „Teším sa aj na cestu v autobuse s mladými, lebo to bude príležitosť na rozhovor a nadviazanie základného ľudského vzťahu,“ dodal Zvolenský.

Mladí Slováci budú v meste a dekanáte Skawina aj ubytovaní. Mesto pre nich pripravilo informačné tabule, pokyny a letáky v slovenčine. Na mieste bude na budúci týždeň pracovať okolo 100 slovenských dobrovoľníkov. „Slovensko je špecifické tým, že okrem našich 4 000 pútnikov sa na podujatí zúčastnia všetci naši biskupi,“ uviedol Zvolenský. V sobotu 30. júla 2016 je na záver v Skawine naplánovaná slovenská svätá omša. Po nej sa mladí pripoja k privítaniu pápeža Františka, krížovej ceste i záverečnej svätej omši s pápežom.

Počas Svetových dní mládeže v Krakove sa odporúča cestovať MHD

Počas Svetových dní mládeže (SDM), ktoré sa začínajú dnes v poľskom Krakove, bude mesto rozdelené na tri zóny s obmedzenou dopravou a dve uzavreté zóny. Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR o tom informuje na svojej internetovej stránke.

"Uzavreté oblasti budú Blonie a Lagiewniki, k dispozícii budú takmer výhradne pre peších. Len pre autá so špeciálnym povolením bude povolený vstup do ulíc okolo miesta stretnutia s pápežom. Budú to hlavne miestni obyvatelia, osoby so zdravotným postihnutím, verejná doprava, taxislužby, hoteloví hostia s rezerváciou a parkovacím miestom mimo hlavnej cesty a vozidlá, ktoré dostanú osobitné povolenie od správcu cestnej premávky," uvádza rezort diplomacie.

Zákaz pohybu na uliciach v uzavretej oblasti Blonie je od soboty (23. júla) do utorka (2. augusta). "Na hraničných cestách v oblasti Lagiewniki bude doprava povolená, ale vzťahujú sa na ne pravidlá prijaté pre obmedzenie dopravy. Zabezpečený zostane prístup k čerpacej stanici na ulici Fredry, k obchodnému centru Zakopianka a iné servisné zariadenia v zóne. Obmedzenia budú platiť od utorka (26. júla) do nedele (31. júla)," informuje MZVaEZ SR.

Uzavreté zóny budú obklopené troma zónami obmedzenej dopravy - I a II budú zavedené od utorka (26. júla) do nedele (31.júla) a III od piatka (29. júla) do nedele (31. júla). "Právo na vstup do zón majú obyvatelia oblasti Blonie, Lagiewniki a I. zóny, zásobovacie vozidlá od polnoci do 10.00 h, zdravotnícke vozidlá dochádzajúce do nemocníc (s povolením od Vedenia mestskej infraštruktúry a dopravy v Krakove (ZIKiT), osoby so zdravotným postihnutím, verejná doprava, taxislužby, hoteloví hostia s rezerváciou a parkovacím miestom a vozidlá spoločnosti sídliacich v zónach," uvádza ministerstvo.

VIDEO: Arcibiskup Zvolenský sa teší na cestu autobusom s mladými


Ako ďalej informuje, Zóna II je západná časť Krakova a Zóna III oblasť na východ od centra mesta. Upozorňuje na to, že trasy, po ktorých sa bude v priebehu SDM pohybovať pápežská kolóna, budú dočasne uzavreté.

Počas ich trvania mestský dopravca zvyšuje frekvenciu električiek a autobusov. "Verejná mestská doprava má byť najlepším spôsobom, ako sa pohybovať po Krakove. Vedenie mesta Krakov odporúča vyhnúť sa používaniu motorového vozidla v danom čase. Na oplátku prezentujú širokú škálu možností dopravy mestskou hromadnou dopravou," uvádza ministerstvo. K odporúčaniu sa pripája i Generálny konzulát SR v Krakove.

MZVaEZ ďalej informuje, že od utorka (26. júla) do nedele (31. júla) sa bude dať kúpiť špeciálny lístok na všetku mestskú hromadnú dopravu v cene 15 poľských zlotých (viac ako tri eurá). "Lístok netreba označovať. Platí vo všetkých autobusoch a električkách, na neobmedzený počet prejazdov a dá sa zakúpiť v 127 automatoch na zastávkach, v autobusoch, električkách, 300 stánkoch, strategických miestach pre pútnikov a cez mobilnú aplikáciu," zdôrazňuje MZVaEZ.

SDM sa začínajú dnes v poľskom Krakove a potrvajú až do nedele (31. júla). V Poľsku očakávajú zhruba 2,5 milióna pútnikov z celého sveta. Program SDM zahŕňa stretnutia mládeže s pápežom, ako aj stovky sprievodných udalostí duchovného a kultúrneho charakteru. V prípade akýchkoľvek problémov sú zastupiteľské úrady SR v Krakove a vo Varšave pripravené pomôcť svojim občanom.

Svetové dni mládeže sú dielom už svätého Jána Pavla II.

Do Krakova prichádzajú dnes účastníci náboženského podujatia. Medzi nimi aj pútnici zo Slovenska. Témou 31. SDM v poľskom meste je blahoslavenstvo o milosrdenstve podľa sv. Matúša: "Blahoslavení milosrdní, lebo oni dosiahnu milosrdenstvo" (Mt. 5, 1-12). Na SDM v roku 2016 sa v Poľsku očakáva účasť asi 2,5 milióna pútnikov, medzi nimi približne 4000 zo Slovenska.

Podľa programu zverejneného Vatikánom pricestuje pápež František z Ríma do Krakova na 31. Svetové dni mládeže v stredu 27. júla. Vo štvrtok 28. júla príde do Čenstochovej, do kláštora v Jasnej Hore (Jasna Góra), kde sa má modliť pred posvätným obrazom Čiernej Madony. Na 10.30 hod je naplánovaná svätá omša pri príležitosti 1050. výročia krstu Poľska v sanktuáriu v Čenstochovej.

Pápež František sa ako najvyšší predstaviteľ rímskokatolíckej cirkvi prvýkrát zúčastnil na Svetových dňoch mládeže v dňoch 23.-28. júla 2013 v Riu de Janeiro. Brazílske mesto sa stalo jeho prvou pápežskou zahraničnou cestou.

Na snímke pápež František.
Foto: TASR/AP


Svetové dni mládeže sú svetovým stretnutím mladých ľudí, vo veku 16-30 rokov, ktoré od roku 1986 organizuje katolícka cirkev spolu s usporiadateľskou krajinou. Spravidla majú hlavný program: stretnutia, modlitby a omše s pápežom, ako aj sprievodný - najmä duchovný a kultúrny.

SDM sa slávia sa v dvoch formách: každý rok na úrovni miestnych cirkví a s pápežom v Ríme na Kvetnú nedeľu a každé dva roky v júli alebo auguste v podobe medzinárodného stretnutia mladých so Svätým Otcom. V tom prípade sa stretnutie koná vždy na inom mieste s programom súvisiacim so všetkými kontinentmi. Mesto pre medzinárodné stretnutie vyberá pápež, ktorý to oznámi buď na Kvetnú nedeľu, alebo na záver medzinárodného stretnutia. Hlava rímskokatolíckej cirkvi posiela mladým ľuďom každý rok posolstvo pre nasledujúce SDM.

Iniciatíva založenia SDM patrí už svätému pápežovi Jánovi Pavlovi II., ktorý počas Svätého roku vykúpenia 1984 pozval do Ríma na Kvetnú nedeľu na osobitné stretnutie mladých ľudí. Od začiatku pontifikátu v roku 1978 im venoval veľkú pozornosť. Jeho pozvanie vtedy prijalo 300.000 mladých ľudí.

Prvé SDM sa konali v roku 1986 v Ríme. V roku 1991 sa 10. - 15. augusta prišlo do poľskej Čenstochovej 1 600 000 pútnikov už aj zo Slovenska a ďalších krajín bývalého "východného bloku".

Do filipínskej Manily v roku 1995 pricestovalo takmer päť miliónov veriacich. Tieto SDM sa považujú za najväčšie stretnutie mladých ľudí s pápežom.

V dňoch 16.-21. augusta 2005 sa konali SDM v Kolíne prvýkrát za účasti nového pápeža Benedikta XVI. po zosnulom Jánovi Pavlovi II. Za novým Svätým Otcom prišlo asi milión účastníkov.