Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na železniciach uplynulý týždeň zomrelo 6 ľudí, neubúda ani vandalizmu

Ilustračná snímka. Foto: imhd.sk

Bezpečnosť a plynulosť dopravy ohrozovali na viacerých miestach aj ľudia pohybujúci sa v koľajisku.

Bratislava 16. apríla (TASR) – Na tratiach Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) zahynuli počas uplynulého týždňa šiesti ľudia. V dvoch prípadoch išlo o usmrtenie chodcov na priecestiach, v jednom prípade o usmrtenie cyklistu na priecestí, dvaja ľudia zahynuli po zrážke auta s vlakom a v jednom prípade išlo o samovraždu. TASR informoval Dávid Bozsaky z odboru komunikácie generálneho riaditeľstva ŽSR.

K dopravným nehodám, keď vlak zrazil človeka, došlo v štyroch úsekoch, a to Gelnica – Margecany, Turany – Vrútky, Rajec – Lietavská Lúčka a Lipany – Sabinov. Dve zo zrážok boli smrteľné. Na priecestí zrazil osobný vlak minulý týždeň aj cyklistu, stalo sa tak v úseku Rajec – Lietavská Lúčka. Na nebezpečnom priecestí v úseku Lipany – Sabinov zasa spáchal muž samovraždu. "Z dôvodu nehôd meškalo 12 vlakov osobnej dopravy," doplnil Bozsaky.

Minulý týždeň sa nezaobišiel ani bez zrážok vlaku a osobného auta. K takejto dopravnej nehode došlo na zabezpečenom priecestí v úseku Rimavská Sobota – Jesenské, zahynuli pri nej dvaja ľudia v aute. Železnice v tejto súvislosti opätovne zdôrazňujú, aby boli vodiči na železničných priecestiach opatrní, výzva sa týka taktiež chodcov a cyklistov. V prípade uviaznutia vozidla na priecestí je potrebné zavolať integrovaný záchranný systém na telefónnom čísle 112 alebo preraziť závory.

Bezpečnosť a plynulosť dopravy ohrozovali na viacerých miestach aj ľudia pohybujúci sa v koľajisku. Človeka zjavne pod vplyvom alkoholu spozoroval personál vlaku na zastávke Devínske Jazero, osobu odviedol z koľajiska iný človek. Tesne pred vlakom vystúpil z koľaje aj človek v úseku Veľké Kostoľany – Piešťany, polícia ho neskôr zadržala. Plaziacu sa osobu cez koľaje zasa nahlásil rušňovodič osobného vlaku v úseku Bratislava-Nové Mesto – Podunajské Biskupice. Pokusu o samovraždu sa podarilo polícii zabrániť na zastávke Strelenka.

Predchádzajúci týždeň sa taktiež nezaobišiel bez vandalizmu, najčastejšie išlo o uložené kamene na koľajach. Takéto prípady nahlásili rušňovodiči v úseku Holíč nad Moravou – Gbely, Devínska Nová Ves – Bratislava Lamač a Nové Košariská – Podunajské Biskupice. Deti hádžuce kamene do vlakov a zamestnancov ohlásil dozorca výhybiek na ŽST Bratislava hlavná stanica. Na ŽST Snina zasa spozoroval výpravca pokus o krádež koľajníc a zvrškového materiálu, páchateľov zadržala privolaná polícia.