Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 9. máj 2024Meniny má Roland
< sekcia Slovensko

UK daroval jej absolvent prístroj na fyzikálno-chemické merania

Ilustračné foto. Foto: TASR - Jakub Kotian

Pracovníci katedry anorganickej chémie budú prístroj používať na širokú škálu fyzikálno-chemických meraní.

Bratislava 28. júna (TASR) - Na katedru anorganickej chémie Prírodovedeckej fakulty UK nedávno pribudol prístroj na fyzikálno-chemické merania v hodnote 120.000 eur. Daroval ho absolvent univerzity, filantrop, fyzik a podnikateľ Anton Zajac, ktorý dlhodobo podporuje svoju alma mater. TASR o tom informovala hovorkyňa UK Lenka Miller.

Zajac absolvoval Fakultu matematiky, fyziky a informatiky UK a získal titul doktora prírodných vied na katedre teoretickej fyziky v roku 1984. "Štúdium matematickej fyziky je síce krásne samo o sebe, ale absolventa naučí najmä riešiť problémy v akejkoľvek oblasti vrátane biznisu. Bez kvalitného vzdelania by som dnes nemohol s veľkou vďakou časť zarobených peňazí vrátiť na ďalší rozvoj fakulty," povedal fyzik.

Pracovníci katedry anorganickej chémie budú prístroj používať na širokú škálu fyzikálno-chemických meraní. Ide napríklad o stanovenie optických emisných vlastností nových zlúčenín pripravených na katedre, ako sú napríklad luminiscenčné materiály, molekulové optické prepínače, farbivá pre solárne články, iónové senzory. Prístroj tiež poslúži pri posudzovaní účinnosti a selektivity novovyvinutých fluorescenčných značiek pri zobrazovaní biologických štruktúr alebo biologicky relevantných molekúl vysokorozlišovacou mikroskopiou.

Absolvent UK sponzoroval v minulosti aj výskumné projekty na podporu návratu teoretických fyzikov na Fakultu matematiky, fyziky a informatiky (FMFI) UK finančne sumou 250.000 eur. "Projekty boli zamerané na podporu dvoch vedcov z oblasti teoretickej a matematickej fyziky. Jeden z podporených v súčasnosti úspešne pôsobí na FMFI UK, ale je známy aj širokej slovenskej verejnosti vďaka jeho popularizácii nielen fyziky, ale aj iných oblastí vedy. Okrem tohto prispel desiatkami tisíc eur na výkonný počítač, ktorý využívajú zamestnanci a študenti FMFI UK," dodal Jozef Masarik z FMFI UK.