Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Na Úrad špeciálnej prokuratúry napadlo vlani 602 trestných oznámení

Ilustračné foto. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Najväčší počet trestných oznámení predstavovali podania fyzických osôb nespokojných s činnosťou štátnych orgánov, policajtov, sudcov a prokurátorov, prípadne predstaviteľov samosprávy.

Bratislava 28. mája (TASR) - Na Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) v minulom roku napadlo 602 trestných oznámení. Zároveň bolo v roku 2016 prokurátormi ÚŠP vybavených 713 trestných oznámení. Informovala TASR hovorkyňa ÚŠP Jana Tökölyová. Správa o činnosti ÚŠP bola do Národnej rady SR doručená vo štvrtok 25. mája.

"Najväčší počet trestných oznámení predstavovali podania fyzických osôb nespokojných s činnosťou štátnych orgánov, policajtov, sudcov a prokurátorov, prípadne predstaviteľov samosprávy. Oznamovatelia veľmi často ani nevedeli, aký trestný čin mali napadnuté osoby spáchať, avšak subjektívne boli presvedčení, že išlo o nezákonné konanie. Argumentovali tým, že nedôverujú príslušným orgánom na okresnej alebo krajskej úrovni," uviedla hovorkyňa ÚŠP.

Ako priblížila, časť oznámení tvorili podania fyzických a právnických osôb (podnikateľských subjektov), ktoré sa cestou trestného konania snažili riešiť medzi podnikateľmi vznikajúce, trvajúce a nevyriešené obchodnoprávne a občianskoprávne vzťahy.

"Pomerne veľká časť trestných oznámení bola dôvodná. Väčšinou išlo o podania štátnych orgánov, na základe ktorých bolo začaté trestné stíhanie a v odôvodnených prípadoch aj vznesené obvinenie. Najviac takýchto dôvodných trestných oznámení podali úrady práce, sociálnych vecí a rodiny oznamujúce podozrenia z trestných činov poškodzovania finančných záujmov európskych spoločenstiev," dodala Tökölyová.