Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Na vrcholoch Vysokých Tatier trvá zvýšená lavínová hrozba

Ilustračné foto. Foto: Ilustračné foto: TASR/AP

Vo Vysokých Tatrách trvá od 1800 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice.

Liptovský Hrádok 26. januára (TASR) – Vo Vysokých Tatrách trvá od 1800 m n. m. zvýšené lavínové nebezpečenstvo, 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice, v ostatných častiach Tatier mierne, 2. stupeň, vo Fatrách malé, 1. stupeň. TASR o tom informoval Filip Kyzek zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby.

Už pri malom dodatočnom zaťažení snehového povrchu strmých južných a východných svahov hrozí možnosť uvoľnenia doskových lavín. Miestami je zvýšená aj pravdepodobnosť samovoľných zosuvov veľkých lavín. „Treba vedieť správne vyhodnotiť aktuálne miestne podmienky, lebo lokálne môže mať lavínové nebezpečenstvo výrazne vyšší stupeň,“ zdôraznil Kyzek.

Dnes ráno bolo v Tatrách prevažne polooblačno, vo Fatrách hmlisto a slabo snežilo. Teplota vzduchu pohybovala od -12 do -5 stupňov Celzia. Fúkal iba slabý premenlivý vietor rýchlosťou do 20 km/h. V uplynulých hodinách pripadlo do 8 cm, počas niekoľkých uplynulých dní miestami až do 30 cm nového snehu.

Rozloženie snehovej pokrývky je veľmi nerovnomerné a rôznorodé. Mnohé severne orientované svahy a horské hrebene sú vyfúkané až na tvrdý ľadový podklad. Na južne a východne orientovaných svahoch sa nachádza väčšie množstvo previateho nestabilného snehu nedostatočne previazaného s podkladom.