Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Na východe sa hlásia ku štrajku učitelia 91 škôl z celkových 2089 škôl

Ilustračné foto. Foto: TASR/Michal Svítok

V mnohých školách so zapojením učiteľov do štrajku však vyučovanie neprerušia.

Prešov/Košice 24. januára (TASR) – Do časovo neobmedzeného ostrého štrajku, ktorý sa má začať od pondelka 25. januára, sa k dnešnej 18.00 h prihlásilo vyše 11.420 učiteľov. Vyplýva to z údajov zverejnených na internetovej stránke Iniciatívy slovenských učiteľov. Na východe krajiny chcú štrajkovať pedagógovia celkovo z 91 škôl (údaj k dnešnej 18.00 h). V niektorých okresoch však protestnú akciu nepodporia.

V Prešovskom kraji sa zatiaľ rozhodli vstúpiť do štrajku učitelia z 32 školských zariadení. V kraji pôsobí celkovo 1154 materských, základných a stredných škôl. V Košickom kraji ide o pedagógov 59 škôl z celkového počtu 935 školských zariadení. Niektoré okresy na východe ako Snina, Humenné, Medzilaborce, Kežmarok, Svidník či Stropkov do štrajku nevstupujú.

Do štrajku sa rozhodla zapojiť na východe napríklad Základná škola s materskou školou v Sedliciach v okrese Prešov. Jej riaditeľ Štefan Rimák pre TASR uviedol, že k štrajku sa pripoja od stredy 27. januára, lebo o tom rozhodli iba vo štvrtok 21. januára a museli dodržať trojdňovú oznamovaciu lehotu. Predbežne chcú štrajkovať tri dni do 29. januára.

"Pripájame sa k výzve Slovenskej komory učiteľov, aby sa vyriešila platová otázka, aby tabuľkové platy vzrástli. Tiež by sme boli radi, keby sa prehodnotil kreditový systém, ktorý sa nám zdá nespravodlivý. Nemáme problémy s materiálnym vybavením školy aj spolupráca so zriaďovateľom – obecným úradom je na dobrej úrovni," uviedol riaditeľ.

Do štrajku sa zapájajú všetci 17 učitelia základnej aj materskej školy. Po troch dňoch chcú ďalšie kroky prehodnotiť, buď budú v štrajku pokračovať, alebo rozhodnú o inej forme protestu. Sedlickú školu navštevuje 140 žiakov.

"Počas štrajku 25. januára bude spomedzi stredných škôl v zriaďovateľskej pôsobnosti Prešovského samosprávneho kraja (PSK) uzavretá len jedna škola – Gymnázium vo Vranove nad Topľou. Do štrajku sa tam zapojilo 72 percent učiteľov, takže nie je možné zabezpečiť vyučovací proces," informovala v piatok (22.1.) hovorkyňa PSK Veronika Fitzeková.

V mnohých školách so zapojením učiteľov do štrajku však vyučovanie neprerušia. Odbor školstva Košického samosprávneho kraja požiadal riaditeľov, aby v čase štrajku budúci maturanti nepocítili výpadok na príprave k záverečným skúškam. "Vo všetkých školách má byť zabezpečené vyučovanie, suplovanie, respektíve skrátené vyučovanie," vysvetlil vedúci odboru Štefan Kandráč.