Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

ONLINE: Pri Prešove sa zrútil policajný vrtuľník, hlásia dvoch mŕtvych

Na snímke havarovaný policajný vrtuľník na letisku vojenskej základne v Prešove. Foto: TASR – Milan Kapusta
Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube 3. marca 2013 zrútil do rieky Váh v katastri obce Šintava v okrese Galanta. Foto: TASR

Dve osoby utrpeli ťažké zranenia, dvaja hasiči zomreli. Správu priebežne aktualizujeme.

Bratislava 10. mája (Teraz.sk) - Na vojenskej základni vo Vyšnej Šebastovej (okres Prešov) v stredu popoludní zrútil vrtuľník ministerstva vnútra. Informuje o tom Cas.sk. Dve osoby utrpeli ťažké zranenia, dvaja hasiči zomreli.

21:56
Vážení čitatelia, online spravodajstvo o páde policajného vrtuľníka na dnes ukončujeme. Situáciu budeme zajtra sledovať v rámci bežného spravodajstva na Teraz.sk.

21:25
Predseda poslaneckého klubu OĽaNO-NOVA a člen výboru Národnej rady (NR) SR pre obranu a bezpečnosť Richard Vašečka vyjadril dnes úprimnú sústrasť pozostalým obetí havárie policajného vrtuľníka a zaželal skoré uzdravenie zraneným. Zároveň vyzval ministra vnútra, aby vysvetlil príčiny štvrtej havárie vrtuľníka v priebehu dvoch rokov.

21:00
Pri nehode vrtuľníka zahynuli Pplk. Mgr. Radoslav Lacko a Npor. Peter Toďor. "Hasičský a záchranný zbor dnes stratil dvoch profesionálnych hasičov. ČESŤ VAŠEJ PAMIATKE ! ODPOČÍVAJTE V POKOJI !," napísal HaZZ na sociálnej sieti.
Pplk. Mgr. Radoslav Lacko a Npor. Peter Toďor (vľavo)
Foto: HaZZ

.
Pplk. Mgr. Radoslav Lacko sa narodil v roku 1968 v Prešove. V Hasičskom a záchrannom zbore jeho predchádzajúcich právnych formách pôsobil od roku 1992. Svoju službu začal na oddelení požiarnej prevencie Okresnej správy zboru požiarnej ochrany v Prešove, kde pôsobil 4 roky. V roku 2002 sa stal veliteľom čaty na hasičskej stanici v Prešove a v tejto funkcii zotrval až do roku 2015, kedy bol prezidentom HaZZ menovaný do funkcie riaditeľa Okresného riaditeľstva HaZZ v Prešove.

Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2002 udelená medaila za službu v HaZZ II. stupňa a v roku 2005 medaila za službu v HaZZ III. stupňa.

Radoslav Lacko aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore.

Npor. Peter Toďor sa narodil v roku 1974 v Prešove. Od roku 1999 do roku 2002 pôsobil na Okresnom úrade na odbore požiarnej ochrany v Sabinove ako príslušník jednotky požiarnej ochrany. Nasledujúcich 8 rokov slúžil ako technik – strojník na hasičskej stanici v Lipanoch. V rokoch 2010 – 2012 pôsobil na hasičskej stanici v Prešove ako hasič záchranár – špecialista. Od 1. novembra 2012 doposiaľ vykonával funkciu veliteľa družstva na spomínanej hasičskej stanici.
Počas služby v Hasičskom a záchrannom zbore mu bola v roku 2013 udelená medaila za službu v HaZZ III. stupňa.
Peter Toďor aktívne pracoval na budovaní modulu leteckého hasenia a rozvoji leteckej záchrannej služby v Hasičskom a záchrannom zbore a bol zároveň inštruktorom leteckej záchrannej služby.


20:50
Minister vnútra Robert Kaliňák o nehode policajného vrtuľníka v Prešove.


20:48
K nehode sa vyjadril Prezident HaZZ Alexander Nejedlý.


20:35
Premiéra Roberta Fica veľmi mrzí strata dvoch mimoriadne skúsených hasičov, ktorí denne zachraňovali ľudské životy, no ten ich vyhasol dnes pri nehode policajného vrtuľníka vo vojenskom priestore letiska v Prešove.

"Vyjadrujem úprimnú sústrasť pozostalým rodinám a zároveň vyslovujem nádej, že dvaja príslušníci policajného zboru, ktorí boli prítomní vo vrtuľníku, sa vrátia k svojim blízkym," dodal na sociálnej sieti predseda vlády.


19:30
K nehode policajného vrtuľníka sa vyjadril aj prezident SR Andrej Kiska.


18:42
"Vyslovujem úprimnú sústrasť pozostalým zosnulých. Venujme im prosím, svoju úctu a tichú spomienku. Zraneným prajem skoré uzdravenie." K nehode sa vyjadril podpredseda SaS Ľubomír Galko

17:52
Miesto pádu policajného vrtuľníka.


17:50
Poslanci Národnej rady SR si minútou ticha uctili obete havárie policajného vrtuľníka. Na minúte ticha za dve obete sa dohodli poslanci na grémiu. Na stíšenie ich vyzval podpredseda NR SR Béla Bugár (Most-Híd).

17:45
Dvaja zranení policajti sú v stabilizovanom stave v prešovskej nemocnici. "Jeden z nich je hospitalizovaný na oddelení úrazovej chirurgie. Je stabilizovaný, pri vedomí, mimo ohrozenia života. Utrpel zlomeninu pravej stehennej kosti, zlomeniny pravých rebier, ako aj tvárových kostí vpravo. Druhý pacient je hospitalizovaný na ARO – v bezvedomí, na umelej pľúcnej ventilácii. Utrpel mnohopočetné zlomeniny ľavej dolnej končatiny a mnohopočetné zlomeniny tvárových kostí. Je stabilizovaný, v kritickom stave," informovala hovorkyňa Fakultnej nemocnice s poliklinikou Jána Adama Reimana v Prešove Renáta Cenková.



17:40
"Prezident Hasičského a záchranného zboru potvrdzuje, že pád policajného vrtuľníka neprežili dvaja príslušníci Hasičského a záchranného zboru," informovala Zuzana Farkasová z Prezídia HaZZ.

Jeden z mužov zomrel podľa portálu tvnoviny.sk na mieste nehody. Druhý v košickej nemocnici. "Do našej nemocnice bol vrtuľníkom privezený mladý muž, ktorý bol v bezvedomí na umelej pľúcnej ventilácii. Pacient utrpel ťažkú polytraumu, poranenia hlavy a hrudných orgánov. Naši lekári ho asi 50 minút resuscitovali. Zraneniam, ktoré boli nezlučiteľné so životom, napokon podľahol," uviedla pre TASR hovorkyňa Univerzitnej nemocnice Louisa Pasteura v Košiciach Ivana Stašková.

17:35
V Tirolsku sa zrútila nemecká helikoptéra, informovali tamojšie médiá s odvolaním sa na policajné zdroje. Stroj typu Bell 47 po dopade na zem zachvátili plamene. Aj keď sa ich podarilo v krátkom čase uhasiť, oboch ľudí na palube sa už nepodarilo zachrániť.



16:52
Podľa informácii denníka Pravda si nehoda vyžiadala smrť obidvoch hasičov, ktorí boli na palube.

16:12
Video z miesta tragédie. Zomrel jeden hasič, informuje Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.


15:56
Podľa informácií Aktuality.sk bol vrtuľník obstaraný v auguste 2015.

15:50
Pri udalosti zasahuje aj psychologická služba HaZZ.


15:45
Aktuálna fotografia z miesta nehody.


15:42
Polícia informovala, že podľa prvých správ bol let špirálovitý.

15:32
Udalosť sa stala o 14:30.

15:29
Miesto nehody vrtuľníka.


15:19
Na miesto nehody smeruje minister vnútra Robert Kaliňák.

15:15
O mimoriadnej udalosti informovala polícia na Facebooku.
"Pred malou chvíľou sme dostali informáciu o páde policajného vrtuľníka (Bell 429), ku ktorému došlo vo vojenskom priestore letiska v Prešove. Vrtuľník vzlietol v rámci cvičenia. K zrúteniu došlo vo výške 100 metrov a 200 metrov od miesta vzletu. Štyri osoby na palube utrpeli ťažké zranenia," píše Polícia Slovenskej republiky na sociálnej sieti.


Chronológia havárií vrtuľníkov na území SR


20. októbra 1977 - Pri havárii vrtuľníka na bratislavskom letisku zahynula manželka vtedajšieho československého prezidenta Viera Husáková. Vrtuľník ju prevážal po zranení, ktoré utrpela v Bardejovských kúpeľoch, do nemocnice v Bratislave. Pri zlom počasí a hmle nezvládol pilot Milan Fabík pristávací manéver a havaroval. Spolu s Vierou Husákovou neprežila pád lietadla celá štvorčlenná posádka, vrátane pilota.

25. júna 1979 - Počas záchrannej akcie v Mlynickej doline vo Vysokých Tatrách havaroval vrtuľník letky Federálneho ministerstva vnútra Mi-8. Priamo na mieste prišli o život prvý pilot Vladimír Bačák, palubný mechanik Václav Dvořák a záchranári Bernard Jamnický, Štefan Estočko, Martin Hudák a Pavol Húska. V popradskej nemocnici o niekoľko dní neskôr zomrel na následky zranení aj záchranár Milan Kriššák. Z deviatich členov posádky prežili výbuch helikoptéry dvaja - druhý pilot Svätopluk Nitsch a záchranár Ladislav Janiga.

16. mája 1997 - V priestore Vysokých Tatier spadol vrtuľník Alouette, patriaci Leteckej záchrannej službe. K usmrteniu osôb nedošlo, iba k stredne ťažkým zraneniam.

1. januára 1998 - V Bratislave medzi Poliankami a Karlovou Vsou sa zrútil vrtuľník Leteckej záchrannej služby. Medzi piatimi obeťami boli aj pilot, ošetrujúca sestra a lekár, ako aj dvojdňové dievčatko, ktoré prevážali z nemocnice v Dolnom Kubíne na operáciu na bratislavské Kramáre.

24. decembra 2002 - V Bosne havaroval slovenský vojenský vrtuľník Mi-17 z mierovej misie SFOR. Príčinou bolo zlé počasie a nízky let. Dvaja piloti sa vážne zranili, tretí ľahšie.

9. októbra 2003 - Pri cvičnom lete približne o 12.30 h havaroval v priestore obce Pušovce pri Prešove vrtuľník Mi-17 z 3. leteckej vojenskej základne Prešov. Všetci štyria členovia posádky zahynuli. Vrtuľník, ktorý vykonával cvičný let, spadol do lesného porastu.

16. januára 2004 - Vrtuľník leteckej záchrannej služby ATE so sídlom v Poprade havaroval na Donovaloch v okrese Banská Bystrica. Vrtuľník údajne letel do tohto strediska zimných športov z banskobystrickej Rooseveltovej nemocnice pre zraneného lyžiara. Jeden z trojčlennej posádky utrpel otras mozgu a pomliaždenie hrudnej chrbtice.

2. januára 2006 - Vrtuľník Leteckej zdravotnej záchrannej služby (LZZS) Air-Transport Europe (ATE) typu Augusta A-109K2 havaroval neďaleko Janovej Lehoty v okrese Žiar nad Hronom. Vrtuľník letel na sekundárny let do Žiliny. Obeťami boli pilot, lekár a záchranár.

3. júla 2008 - V Sopotnickej doline pri horehronskom kúpeľnom meste Brusno havaroval vrtuľník ruskej výroby M 17, ktorý približoval pre Štátne lesy, a.s., Banská Bystrica drevo napadnuté podkôrnym hmyzom - lykožrútom. Z trojčlennej posádky dvaja členovia zahynuli, tretieho previezli z ťažkými zraneniami do Rooseveltovej nemocnice v Banskej Bystrici.

23. septembra 2010 - Na Ružínskej priehrade neďaleko Košíc núdzovo pristál vrtuľník OM-IKM. Stroj, ktorý letel zo západného Slovenska, mal pravdepodobne problémy so smerovou vrtuľou a havaroval. Posádke havarovanej helikoptéry sa nič nestalo, ale podľa technikov sa ľudia na palube druhýkrát narodili.

3. marca 2013 – Výletný vrtuľník so štyrmi pasažiermi na palube spadol o 17.13 h do rieky Váh v katastri slovenskej obce Šintava v okrese Galanta. Troch pasažierov vyslobodili, jedna osoba zostala zakliesnená vo vnútri. Pri nehode utrpel smrteľné zranenie 14-ročný mladík, syn pilota. Stroj sa pri páde rozlomil na dve polovice. Prvú, ktorá zostala v strede toku, hasiči pritiahli k brehu. Druhú časť silný prúd vody odniesol ďalej a tam ju vytiahli.



21. apríla 2013 – Neďaleko trnavského letiska Aero klubu spadol vrtuľník. Jedna osoba pri nehode zahynula, druhá utrpela ťažké zranenia. Vrtuľník spadol v katastri mesta Trnava približne o 10.40 h. Dvojmiestny vrtuľník pilotoval 56-ročný muž z Hlohovca, ktorý pád stroja neprežil. Ďalší pasažier, 53-ročný muž zo Senca, bol vrtuľníkom prevezený do bratislavskej nemocnice.

11. októbra 2014 – Na súkromnom heliporte pri Tatralandii v okrese Liptovský Mikuláš sa popoludní stala nehoda malého vrtuľníka. Zranila sa pri nej jedna osoba. Pád menšieho vrtuľníka nahlásili o 16.50 h. K havárii vrtuľníka typu Ch-7 kompress došlo pri štarte alebo pri pristávaní.

17. júla 2015 - V Slovenskom raji sa zrútil záchranársky vrtuľník. Nehoda si vyžiadala štyroch mŕtvych, zahynuli pilot, lekár, záchranár a člen Horskej záchrannej služby. Počas letu sa vrtuľník zachytil o drôty a spadol do rieky Hornád. Stroj patril spoločnosti ATE. Chlapec, ktorého šla posádka vrtuľníka zachraňovať, spadol dole z chodníka smerom k Hornádu, mal zlomeninu dolnej končatiny. Hneď, keď sa stalo nešťastie, vyslali ďalšiu skupinu, ktorá ho z terénu vyslobodila.
V Slovenskom raji neďaleko Kláštoriska sa zrútil 17.júla 2015 do rokliny Prielom Hornádu záchranársky vrtuľník patriaci Air Transport Europe. Pri havárii zahynuli všetci štyria členovia posádky a záchranárskeho tímu. Na snímke havarovaný vrtuľník v rieke Hornád.
Foto: TASR/Vladimír Benko/MV SR


28. júla 2015 - Pri obci Hradisko v okrese Prešov padol popoludní vojenský vrtuľník. Operačný dôstojník z Hasičského a záchranného zboru v Prešove pre TASR potvrdil, že na palube boli tri osoby, ktoré pri páde stroja utrpeli zranenia.
Na snímke vrak havarovaného vojenského vrtuľníka, ktorý sa zrútil pri obci Hradisko v okrese Prešov v utorok 28. júla 2015.
Foto: TASR - Milan Kapusta