Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 1. máj 2024
< sekcia Slovensko

Na výskum a inovácie by do roku 2020 mala ísť eurodotácia 2,2 mld. eur

Ilustračné foto Foto: TASR/Milan Kapusta

Operačný program Výskum a inovácie je spoločný programový dokument rezortov školstva a hospodárstva pre poskytnutie podpory inovácii z Európskych štrukturálnych a investičných fondov

Bratislava 14. mája (TASR) - Slovensko by v rokoch 2014 až 2020 malo získať z operačného programu (OP) Výskum a inovácie viac ako 2,2 miliardy eura. Vyplýva to z návrhu tohto OP, ktorý na dnešnom rokovaní schválila vláda.

"Finančná podpora v rámci OP Výskum a inovácie bude poskytovaná zo zdrojov Európskeho fondu regionálneho rozvoja v celkovej výške 2.226.776.537 eur," uvádza sa v materiáli. Slovensko malo v minulom programovom období, teda v rokoch 2007 až 2013, v rámci OP Výskum a vývoj podľa hovorcu ministra školstva Michala Kaliňáka k dispozícii vyše 1,2 miliardy eur.

Návrh nového OP musí schváliť ešte Európska komisia (EK). Minister školstva, vedy, výskumu a športu Dušan Čaplovič jej má podľa schváleného uznesenia návrh predložiť do štvrtka (15. 5.) na proces formálneho schvaľovania. Vláda ho poverila, aby o ňom rokoval s EK. Poskytnúť jej má potrebné dodatočné informácie a podľa potreby upraviť OP Výskum a inovácie na základe prípadných pripomienok komisie. Pomáhať mu pritom má aj minister hospodárstva Tomáš Malatinský (nominant Smeru-SD).

OP Výskum a inovácie je spoločný programový dokument rezortov školstva a hospodárstva pre poskytnutie podpory inovácii z Európskych štrukturálnych a investičných fondov. Tematické prioritné osi sú zamerané na podporu výskumu, vývoja a inovácií, posilnenie konkurencieschopnosti a rastu malých a stredných podnikov a to v menej rozvinutých regiónoch aj v Bratislavskom kraji.