Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Na západe Slovenska a hrebeňoch hôr hrozí silný vietor

Ilustračné foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Najnižší prvý stupeň z trojdielnej stupnice platí v stredu od ôsmej hodiny ráno pre celé západné a časť južného Slovenska.

Bratislava 18. marca (TASR) - Po krátkej prestávke sa na Slovensko opäť vráti veterné počasie. Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal na stredu (19.3.) a štvrtok (20.3.) výstrahu spojenú s týmto nepriaznivým meteorologickým javom.

Najnižší prvý stupeň z trojdielnej stupnice platí v stredu od ôsmej hodiny ráno pre celé západné a časť južného Slovenska. SHMÚ miestami očakáva výskyt vetra, ktorý krátkodobo - v nárazoch dosiahne rýchlosť 17 až 21 m/s (60 až 75 km/h). Výstraha platí do 18.00 h.

Na hrebeňoch najvyšších slovenských hôr SHMÚ očakáva ešte silnejší vietor. Druhý stupeň výstrahy vydal pre územie severného Slovenska - okresy Žilina, Martin, Turčianske Teplice, Dolný Kubín, Námestovo, Tvrdošín, Ružomberok, Banská Bystrica, Brezno, Liptovský Mikuláš a Poprad.

Na hrebeňoch hôr môže v stredu od 03.00 h fúkať silný vietor, ktorý krátkodobo v nárazoch dosiahne rýchlosť 25 až 35 m/s (90 až 125 km/h). Nepriaznivé podmienky potrvajú do štvrtka 06.00 h, predpovedá SHMÚ.

Veterno bude aj na hrebeňoch hôr na severe východného Slovenska. Výstrahu najnižšieho prvého stupňa SHMÚ vydal pre okresy Kežmarok, Stará Ľubovňa, Bardejov, Levoča a Sabinov. Ojedinelé nárazy vetra s rýchlosťou 20 až 25 m/s (70 až 90 km/h) možno čakať v stredu od 03.00 h do štvrtka 06.00 h.