Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Na zdravotných asistentov pre Rómov pôjdu peniaze aj ďalších 7 rokov

Ilustračné foto. Foto: TASR/Roman Hanc

Súčasný stav v oblasti zdravia v rómskych komunitách je podľa Polláka možné riešiť len s pomocou dlhodobého a systematického programu podpory zdravia.

Bratislava 2. júna (TASR) - Úrad splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity zabezpečil financovanie pracovníkov v oblasti zdravotnej výchovy na ďalších sedem rokov. Informoval o tom dnes rómsky splnomocnenec Peter Pollák (OĽaNO).

"Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity sa podarilo počas rokovaní o podobe nového programového obdobia navýšiť pôvodnú sumu na projekty, ktorých súčasťou je aj podpora národného projektu zdravotnej výchovy a prevencie v obciach s prítomnosťou rómskych komunít na celkovú alokáciu 383 miliónov eur," uviedol Pollák.

Podporu komunitných zdravotných pracovníkov presadzuje preto, že v rómskych komunitách je nízke zdravotné povedomie, nízky štandard hygienických podmienok, nedostatok informácií o ochrane a prevencii zdravia, vrátane podpory a ochrany reprodukčného a sexuálneho zdravia. Súčasný stav v oblasti zdravia v rómskych komunitách je podľa Polláka možné riešiť len s pomocou dlhodobého a systematického programu podpory zdravia, ktorý je založený na práci v teréne.

"Program zacielený na zdravotno-výchovnú osvetu, podporu zdravia a prevenciu infekčných ochorení sa bude v nasledujúcich siedmich rokoch realizovať v tých najkritickejších 150 lokalitách. Navrhujeme, aby doplňujúcimi kritériami na výber pracovníkov v oblasti zdravotnej výchovy bola znalosť komunity a znalosť jazyka tejto komunity. Program sa začne realizovať začiatkom budúceho roka," dodal Pollák.