Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

Náčelník Generálneho štábu Maxim si prevezme Rad čestnej légie

Na snímke náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim. Foto: FOTO TASR - Branislav Račko

Rad čestnej légie mu udelí veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Leonzi. Generál Maxim sa pričinil o rozvíjanie spoločnej činnosti medzi Francúzskom a Slovenskom.


Bratislava 19. januára (TASR) - Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Milan Maxim si v pondelok 23. januára prevezme Rad čestnej légie. Udelí mu ho veľvyslanec Francúzska na Slovensku Christophe Leonzi.

Ako dnes uviedol tlačový atašé francúzskeho veľvyslanectva Didier Rogasik, generál Milan Maxim sa pričinil o rozvíjanie spoločnej činnosti medzi Francúzskom a Slovenskom. Francúzsko oceňuje jeho nasadenie pri budovaní spolupráce, mieru a bezpečnosti vo svete.

Rad čestnej légie, ktorý zriadil 19. mája 1802 Napoleon Bonaparte, je najvyšším francúzskym čestným vyznamenaním. Je jedným z najznámejších ocenení vo svete a často slúži za vzor v mnohých zahraničných krajinách.

Toto ocenenie má univerzálne poslanie: uznanie za vojenskú a civilnú službu. Príslušníci zahraničných krajín ho môžu získať za zásluhy vo Francúzsku alebo podporu jeho ideí.