Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Naď: Mnohé veci v kauze Vírus sa podarili aj s pomocou rezortu obrany

Na snímke Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jakub Kotian

Naď sa poďakoval všetkým ľuďom v rezorte obrany aj vo Vojenskom spravodajstve, ktorí nemali za jeho pôsobenia v čele rezortu žiadnu kauzu.

Bratislava 19. septembra (TASR) - Mnohé veci v aktuálnej akcii Vírus sa podarilo vyšetriť vďaka súčinnosti, ktorú rezort obrany poskytol orgánom činným v trestnom konaní v čase, keď Ministerstvo obrany (MO) SR viedol Jaroslav Naď. Policajná akcia sa má týkať rozkrádania verejných financií vo Vojenskom spravodajstve (VS). Naď o tom informoval na utorkovej tlačovej konferencii.

Naď sa poďakoval všetkým ľuďom v rezorte obrany aj vo Vojenskom spravodajstve, ktorí nemali za jeho pôsobenia v čele rezortu žiadnu kauzu. Doplnil, že po jeho nástupe do funkcie v roku 2020 sa začali odkrývať schémy a začali podávať trestné oznámenia.

Obvinených v aktuálnom prípade má byť podľa Naďa 16 osôb. "Obvinenia sú, pokiaľ viem, z pokračovacieho obzvlášť závažného trestného činu porušovania povinnosti pri správe cudzieho majetku závažným spôsobom a pokračovacieho obzvlášť závažného trestného činu legalizácie príjmu z trestnej činnosti závažným spôsobom," povedal exminister. Škoda spôsobená SR by mala podľa Naďových informácií presiahnuť 74 miliónov eur.

Naď dúfa, že sa podarí vyšetriť aj ďalšie kauzy, ktoré sa týkajú bývalého šéfa Vojenského spravodajstva Jána Balciara. Zároveň dodal, že tunelovanie, zneužívanie moci a vyhrážanie sa vo Vojenskom spravodajstve bolo verejne známe.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) obvinila podnikateľa Michala Gučíka, bývalého riaditeľa vojenských tajných Jána Balciara a exšéfa Vojenského obranného spravodajstva Ľubomíra Skuhru. Prípad sa má týkať podozrení z manipulácie verejného obstarávania. Informuje o tom portál Aktuality.sk.