Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Naď ocenil vstup Fínska do NATO, hovorí o významnom dni pre Alianciu

Na snímke dočasne poverený minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR Jaroslav Novák

Ako dodal, išlo o najrýchlejší ratifikačný proces v modernej histórii NATO. Zároveň vyjadril podporu rozšírenia Aliancie aj o 32. člena - Švédsko.

Bratislava 4. apríla (TASR) - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď ocenil rozšírenie NATO o Fínsko. Hovorí o významnom dni pre Alianciu a všetkých jej členov z pohľadu posilnenia spoločnej obrany a bezpečnosti. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"Bezpečnostná realita, ktorú pred viac ako rokom pre celý svet vytvorila Ruská federácia, jasne potvrdila opodstatnenie existencie najväčšej a najsilnejšej obrannej aliancie na svete - NATO. Na báze mušketierskeho princípu sme dobrovoľne zaviazaní brániť sa spoločne a navzájom - naše krajiny, obyvateľov a hodnoty. Som preto veľmi rád, že dnes sa k nám oficiálne pridá aj Fínsko, pretože spolu sme silnejší," uviedol Naď. Ako dodal, išlo o najrýchlejší ratifikačný proces v modernej histórii NATO. Zároveň vyjadril podporu rozšírenia Aliancie aj o 32. člena - Švédsko.

Severoatlantická aliancia vznikla 4. apríla 1949 podpisom tzv. Washingtonskej zmluvy. Jej signatármi boli ministri zahraničných vecí 12 zakladajúcich štátov. Do platnosti zmluva vstúpila 24. augusta 1949.

Slovensko sa stalo členom v rámci najväčšieho rozšírenia Severoatlantickej aliancie v roku 2004 spolu so Slovinskom, Litvou, Lotyšskom, Estónskom, Rumunskom a Bulharskom.