Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 28. máj 2024Meniny má Viliam
< sekcia Slovensko

Naď odcestoval do Varšavy na rokovanie ministrov obrany B9

Na snímke dočasne poverený minister minister obrany SR Jaroslav Naď. Foto: TASR - Jaroslav Novák

S partnermi z Bukureštskej deviatky budeme spoločne hľadať ďalšie efektívne a udržateľné riešenia na posilnenie zostavy obrany a odstrašenia na východnom krídle Aliancie, povedal Naď.

Bratislava 26. apríla (TASR) - Dočasne poverený minister obrany Jaroslav Naď odcestoval v stredu do Varšavy na rokovanie ministrov obrany Bukureštskej deviatky (B9). Hlavnými témami stretnutia budú bezpečnostná situácia v regióne v súvislosti s vojnou na Ukrajine, podpora Ukrajiny zo strany NATO a Európskej únie, ako aj aktuálne procesy súvisiace s posilňovaním východného krídla NATO. TASR o tom informovala hovorkyňa Ministerstva obrany (MO) SR Martina Kakaščíková.

"S partnermi z Bukureštskej deviatky budeme spoločne hľadať ďalšie efektívne a udržateľné riešenia na posilnenie zostavy obrany a odstrašenia na východnom krídle Aliancie. Teším sa na konštruktívnu diskusiu, verím, že opäť prinesie zmysluplné závery," povedal Naď.

Ministri by mali rokovať aj o blížiacom sa samite NATO vo Vilniuse. Hovoriť by mohli aj o pohľade na spoločnú bezpečnostnú a obrannú politiku EU (SBOP), ktorá rámcuje koordináciu a spoluprácu v oblasti obrany a krízového manažmentu.

Členmi zoskupenia B9 sú Slovensko, Poľsko, Česko, Rumunsko, Bulharsko, Estónsko, Maďarsko, Lotyšsko a Litva. Na aktuálnom rokovaní sa zúčastní aj britský minister obrany Ben Wallace.