Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Nadácia Integra pomohla 148.988 eurami zmierniť krízu v Južnom Sudáne

Ilustračná snímka. Foto: TASR/DPA

Finančnou pomocou sa podľa Eriky Kremskej zmierni negatívny dosah dlhotrvajúceho ozbrojeného konfliktu, zlepší sa zdravie ľudí, zníži úmrtnosť a zlepšia sa životné podmienky a vyhliadky do budúcna.

Bratislava 19. októbra (TASR) - Nadácia Integra pomohla doposiaľ zmierniť následky humanitárnej krízy v Južnom Sudáne sumou 148.988 eur. Peniaze smerovali do zdravotnej starostlivosti a nákupu liekov pre ženy, deti a vnútorne vysídlených ľudí v oblasti Renk a Leer. TASR o tom informovala Erika Kremská z nadácie.

Finančnou pomocou sa podľa nej zmierni negatívny dosah dlhotrvajúceho ozbrojeného konfliktu, zlepší sa zdravie ľudí, zníži úmrtnosť a celkovo sa zlepšia životné podmienky a vyhliadky do budúcna.

"Vzhľadom na vážnosť situácie v krajine, Nadácia Integra s finančnou pomocou SlovakAid podporila a naďalej podporí opatrenia zamerané na prevenciu úmrtnosti a zníženie chorobnosti civilistov Južného Sudánu," hovorí Kremská. Dodáva, že celkovou sumou 199.561 eur prispejú k zlepšeniu prístupu ku kvalitnej primárnej zdravotnej starostlivosti. Pomôžu zabezpečiť lieky, zdravotnícky materiál, zdravotníkov. Pomoc dostane zhruba 70.000 ľudí v oblasti Renk a Leer, doplnila.

Južný Sudán je dlhodobo ovplyvnený občianskou vojnou, ktorá vypukla v decembri 2013. Doteraz bolo zabitých viac ako 400.000 ľudí. Takmer štyri milióny boli vnútorne vysídlení alebo utiekli do susedných krajín, približuje Kremská. "Podľa Úradu OSN pre koordináciu humanitárnych záležitostí bolo v roku 2019 v Južnom Sudáne odkázaných na humanitárnu pomoc 7,5 milióna ľudí, čo predstavuje asi 64 percent obyvateľstva," uzavrela.