Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Nadácia M. Šimečku:Financovanie aktivít transparentne zverejňujeme

Ilustračná snímka. Foto: Teraz.sk - Elena Halačová

V nadácii pokračujeme v myšlienkach nášho zakladateľa a zasadzujeme sa o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť, uviedla Fishbone Vlčková.

Bratislava 8. februára (TASR) - Všetky aktivity Nadácie Milana Šimečku, hradené z verejných zdrojov, boli transparentne zverejnené v Centrálnom registri zmlúv. V reakcii na stredajšie (7. 2.) vyjadrenia ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej (nominantky SNS) to uviedla riaditeľka nadácie Veronika Fishbone Vlčková.

"Za tieto verejné zdroje sme napríklad zorganizovali najväčší multižánrový multikultúrny festival na Slovensku a viac ako 50 aktivít, ktoré prostredníctvom umenia dávajú hlas cudzincom na Slovensku a dávajú tak priestor na spoznávanie našich nových susedov pre lepšie vzájomné porozumenie a spolužitie," pripomenula. Poukázala takisto na aktivity pre študentov a učiteľov vedúce k prekonávaniu predsudkov a eliminácii prejavov nenávisti či diskriminácie v prostredí škôl. "V nadácii pokračujeme v myšlienkach nášho zakladateľa a zasadzujeme sa o to, aby Slovensko bolo otvorenou krajinou, ktorej záleží na ľudských právach a odmieta nenávisť," dodala Fishbone Vlčková.

Ministerka kultúry na stredajšej tlačovej konferencii potvrdila, že štát chce mať vyššiu kontrolu nad hospodárením verejnoprávnych umeleckých fondov a ich využívaním verejných zdrojov na podpornú činnosť. Spolu s kolegami kritizovala spôsob, akým fondy prideľujú dotácie, vníma ho ako selektívny, ktorý "vysoko bonifikuje istú časť kultúrnej obce, zatiaľ čo inú extrémne podvyživuje". Ako jeden z príkladov "preferovaných" žiadateľov spomenula Nadáciu Milana Šimečku.