Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Nadácia Zastavme korupciu i Transparency kritizujú schválenie novely

Na snímke elektronická tabuľa počas hlasovania na 9. schôdzi Národnej rady SR v Bratislave 8. februára 2024. Foto: TASR - Jaroslav Novák

TIS má obavy z dosahu zmien na kvalitu právneho štátu, jeho schopnosť potrestať páchateľov živých káuz imožnosti potierať korupciu.

Bratislava 8. februára (TASR) - Schválená novela Trestného zákona oslabuje právny štát a boj s korupciou. Zhodujú sa na tom mimovládne organizácie Transparency International Slovensko (TIS) a Nadácia Zastavme korupciu.

"Koaliční poslanci schválili novelu Trestného zákona, ktorá závažným spôsobom oslabí bezpečnosť občanov Slovenska a zatraktívni korupčnú a inú majetkovú trestnú činnosť,"
upozornila nadácia na sociálnej sieti.

TIS predpokladá, že po štvrtkovom schválení novely bude nasledovať veto prezidentky, jeho prelamovanie v parlamente a aj podnety na Ústavný súd SR. "Napriek tomu sa Slovensko dnes ocitlo už veľmi blízko krevolúcii v trestnej politike, ktorej dosahy možno ťažko predpovedať. V posledných hodinách rozpravy to najlepšie ukázala aj emotívna diskusia o skracovaní premlčacej doby za znásilnenie či možnom premlčaní vraždy Daniela Tupého," zdôraznila organizácia.

Vyzvala politickú reprezentáciu, aby dnešnú podobu novely ešte pred jej účinnosťou zastavila avrátila sa kštandardnému legislatívnemu procesu aodbornej diskusii. TIS má obavy z dosahu zmien na kvalitu právneho štátu, jeho schopnosť potrestať páchateľov živých káuz imožnosti potierať korupciu.

Novelu Trestného zákona z dielne rezortu spravodlivosti schválili poslanci Národnej rady SR vo štvrtok večer. Legislatíva počíta so zrušením Úradu špeciálnej prokuratúry. Má tiež dôjsť k viacerým zmenám pri trestných sadzbách, hraniciach škôd pri majetkovej trestnej činnosti aj k úprave premlčacích lehôt. Parlament o novele rokoval v skrátenom legislatívnom konaní.