Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 15. máj 2024Meniny má Žofia
< sekcia Slovensko

Nadačný zákon sa meniť nebude, poslanci neschválili novelu

Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o nadáciách, ktorú predložili poslanci Anna Andrejuvová (OĽANO) a Miloš Svrček (Sme rodina).

Bratislava 18. mája (TASR) - Nadačný zákon sa meniť nebude. Poslanci Národnej rady (NR) SR vo štvrtok odmietli novelu zákona o nadáciách, ktorú predložili poslanci Anna Andrejuvová (OĽANO) a Miloš Svrček (Sme rodina).

V dôvodovej správe predkladatelia argumentovali, že na Slovensku chýba nástroj pre efektívnu správu majetku, jeho ovládanie a vhodnú distribúciu rodine ako aj iným osobám. Uvedený nedostatok podľa nich limituje rodiny, ako aj nezosobášené páry, a taktiež negatívne vplýva na ekonomiku Slovenska. Novela rátala s rozšírením súčasného účelu nadácie tak, aby mohli slúžiť nielen verejnoprospešným, ale aj súkromným účelom.

Návrh kritizovali zástupcovia viacerých nadácií a vyzvali poslancov, aby ho neposunuli ďalej v legislatívnom procese. Tvrdia, že vznik tzv. súkromných nadácií nerieši práva LGBTI+ párov, ale slúži ako zámienka pre presadenie záujmov úzkeho okruhu oligarchov.

Jedenásť mimovládnych organizácií poďakovalo poslancom, ktorí vypočuli ich výzvu a nehlasovali za legislatívny návrh. "Nie sme apriori proti regulácii správy súkromného majetku, ale nie v navrhovanej podobe," uviedli mimovládky.