Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 2. máj 2024Meniny má Žigmund
< sekcia Slovensko

Nádejní lukostrelci získavali skúsenosti pre medzinárodné zápolenia

Na snímke záber z lukostreleckého turnaja vo Viničnom, ktorý sa konal 8. apíla 2017. Foto: teraz.sk

Na prvom kole Stredoeurópskeho Pohára CEC v lukostreľbe sa zúčastnili výbery zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Srbska a Slovinska.

Bratislava 11. apríla (TASR) - Uplynulý víkend (8.4.) sa vo Viničnom, v mieste s najdlhšou lukostreleckou históriou, kde trénuje aj slovenská reprezentantka v lukostreľbe Alex Longová, konal po viac ako desiatich rokoch medzinárodne registrovaný lukostrelecký turnaj. Na prvom kole Stredoeurópskeho Pohára CEC v lukostreľbe sa zúčastnili výbery zo Slovenska, Česka, Maďarska, Rakúska, Bulharska, Chorvátska, Srbska a Slovinska.

Pretekalo sa v kategóriách olympijský luk, v ktorom má Slovensko silné zastúpenie našimi reprezentantmi, účastníkmi Olympijských hier v Riu 2016 - Borisom Balážom a Alex Longovou. Choroba v prípade Alex Longovej však nedopriala našej špičkovej strelkyni tentoraz zaskvieť sa. Súťažilo sa aj v kategórii kladkový luk, v tejto disciplíne bojovalo 33 strelcov. Najmladšou účastníčkou bola Denisa Baránková v kategórii olympijský luk kadetky zo Slovenska, najstarší strelec bol taktiež Slovák, a síce Pavel Šípoš, ktorý takisto strieľal v kategórii olympijský luk. Sľubné talenty zo Slovenska preukázali svoje majstrovstvo a napriek silnému nárazovému vetru a v kombinácii s chladným počasím, dokázali mnohí vystrieľať v konkurencii 74 strelcov z celej strednej Európy medailové umiestnenia.

V olympijskom luku, v kategórii kadetov potvrdil svoje kvality 16-ročný Ondrej Franců, ktorý si vystrieľal striebro, v kadetkách si naše dievčatá odniesli hneď dve medaily - Denisa Baránková odchádzala so zlatom a Nikol Trnavská s bronzom. V kategórii žien, olympijský luk, medailovú žatvu doplnila Paulína Baloghová so zlatou priečkou. Kategória slovenských "kladkáčov" bola nemenej úspešná - v kadetoch suverénne vyhral Libor Kubíček ml., v junioroch opätovne Slováci obsadili až dva stupne - Martin Dubašák strieborný a Martin Kobza bronzový. Bilanciu uzavrela Katarína Durná s bronzom v kategórii kladkový luk ženy.

Stredoeurópsky pohár je formát súťaže zameranej na spoluprácu a organizovanie pretekov v stredoeurópskom regióne, založený bol v roku 2010 chorvátskou, maďarskou a slovinskou lukostreleckou asociáciou. Zámerom súťaže bolo vytvoriť akýsi medzičlánok medzi národnými lukostreleckými pretekmi a európskymi či medzinárodnými podujatiami, aby tak nádejní lukostrelci z jednotlivých zúčastnených krajín mohli naberať skúsenosti potrebné na medzinárodné zápolenia. V roku 2012, kedy bol pohár prvýkrát oficiálne zorganizovaný, sa na ňom zúčastnilo päť krajín, tento rok ich počet stúpol na osem a prvý raz Slovensku pripadla česť jedno kolo zorganizovať na svojom území.

TASR informoval Vladimíra Bužek z klubu Blue Arrows Viničné. "Mnohým, hlavne kadetom a juniorom, pre ktorých je takáto súťaž odrazovým mostíkom do sveta veľkých lukostreleckých turnajov, táto ochutnávka atmosféry veľkej súťaže priniesla motiváciu do ďalších pretekov," dodal na margo podujatia.