Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 19. máj 2024Meniny má Gertrúda
< sekcia Slovensko

Náhradníkom za M. Kotlebu v Národnej rade SR by mala byť S. Vorobelová

Marian Kotleba, archívna snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Predsedu ĽSNS odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou

Bratislava 5. apríla (TASR) - Odsúdeného poslanca Mariana Kotlebu by po strate mandátu mala v parlamente nahradiť Slavěna Vorobelová. Pre TASR to potvrdil hovorca strany ĽSNS a poslanec Martin Beluský. Kotleba príde o mandát poslanca Národnej rady SR v dôsledku právoplatného odsúdenia za úmyselný trestný čin.

Predsedu ĽSNS Mariana Kotlebu odsúdili v kauze rozdávania šekov v hodnote 1488 eur na podmienečný šesťmesačný trest odňatia slobody s jedenapolročnou skúšobnou dobou. V utorok o tom právoplatne rozhodol Najvyšší súd SR. Vinný je z prečinu prejavu sympatie k hnutiu smerujúcemu k potlačeniu základných práv a slobôd.

Kotleba rozdával kontroverzné šeky v hodnote 1488 eur 14. marca 2017, teda v deň výročia vyhlásenia Slovenského štátu. Trom rodinám ich odovzdal v sídle Obchodnej akadémie v Banskej Bystrici. Znalci pred ŠTS potvrdili, že čísla 14 a 88 sú medzinárodnou šifrou medzi extrémnymi pravičiarmi.