Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

INEKO: Najlepší volebný program pre zdravotníctvo majú SaS a KDH

Ilustračné foto Foto: TASR/Michal Svítok

Inštitút INEKO si posvietil na volebné programy politických strán v oblasti zdravotníctva.

Bratislava 19. februára (TASR) - Inštitút INEKO si posvietil na volebné programy politických strán v oblasti zdravotníctva. Najlepší majú podľa jeho hodnotenia SaS a KDH. Za veľmi prínosné označil aj programy Mostu–Híd a #Siete. "Oceňujeme, že všetky tieto strany vrátane OĽaNO-NOVA prevzali do svojich programov viaceré z našich dlhodobo presadzovaných myšlienok. Plány SNS v zdravotníctve boli nami ohodnotené ako najmenej prínosné. Smer-SD žiadny program pre voličov nepripravil," uviedol analytik INEKO Dušan Zachar.

Mnohé strany si uvedomujú problém značnej politizácie zdravotníctva a presadzujú, aby manažéri v štátnych zdravotníckych zariadeniach a iných verejných inštitúciách boli za svoje rozhodnutia zodpovední a hodnotení podľa výsledkov (OĽaNO, Sieť), poukázal inštitút na blogu na sme.sk. KDH napríklad navrhuje, aby v prípade zlého hospodárenia manažmentu nemocnice bol povinný ozdravný plán a nútená správa. OĽaNO-NOVA predstavilo inštitút – trikrát strata a dosť. Ak by nemocnica tri polroky po sebe vykazovala stratu, vedenie nemocnice by skončilo, čo INEKO považuje za príliš striktné.

Z hľadiska udržateľnosti systému je podľa inštitútu jedným z najnevyhnutnejších, ale zároveň aj z najťažších bodov zdravotnej politiky – definovanie základného balíka a zavedenie sociálne citlivej regulovanej finančnej spoluúčasti pacientov na liečbe. O zavedení základného nároku hovoria SaS aj KDH. "Most-Híd nesmelo konštatuje, že finančnej udržateľnosti a spokojnosti pacientov by prospela definícia základného balíka, jeho jasná nárokovateľnosť a vymáhateľnosť a vytvorenie možnosti pripoistenia za nadštandard. O pripoistení hovorí aj SNS," uvádza INEKO. OĽaNO-NOVA chce tiež, aby štát zadefinoval a zverejňoval zákonné nároky poistenca.

Viaceré strany sa vo svojich programoch venujú aj problematike dostupnosti ambulantnej zdravotnej starostlivosti, pripomenul inštitút. Napríklad KDH presadzuje bezplatný objednávkový systém a možnosť zvoliť si čas vyšetrenia aj mimo ordinačných hodín. #Sieť chce vyššími platbami od Všeobecnej zdravotnej poisťovne motivovať lekárov rozširovať ordinačné hodiny na celý deň. Most-Híd je za vrátenie možnosti tzv. prednostných vyšetrení, INEKO tiež, SMK takisto, ktorá zároveň navrhuje, aby boli tieto spoplatnené objednávky vykonávané pred alebo po riadnych ordinačných hodinách.