Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Najmenej rozvinuté okresy na Slovensku budú dostávať podporu

Na snímke poslanci počas rokovania Národnej rady SR v utorok 10. novembra 2015 v Bratislave. Foto: TASR – Štefan Puškáš

Vyplýva to z návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom, ktorý dnes definitívne schválil parlament.

Bratislava 11. novembra (TASR) - Vláda bude pre najmenej rozvinuté okresy na Slovensku "šiť na mieru" akčné plány. Týmto opatrením chce prispieť k rozvoju daného okresu a tvorbe nových pracovných miest. Vyplýva to z návrhu zákona o podpore najmenej rozvinutým okresom, ktorý dnes definitívne schválil parlament.

Novou právnou úpravou sa zadefinuje pojem najmenej rozvinutý okres. Bude ním ten, v ktorom bude nezamestnanosť vyššia ako 1,6–násobok miery evidovanej nezamestnanosti na Slovensku za aspoň deväť štvrťrokov počas predchádzajúcich 12 za sebou idúcich štvrťrokov. "Okres sa považuje za menej rozvinutý až do ukončenia plnenia Akčného plánu rozvoja," píše sa v návrhu zákona.

Nárok na podporu pre daný okres má vyhodnocovať ministerstvo dopravy. Jeho úlohou bude aj vypracovanie Akčného plánu v lehote do šiestich mesiacov od vzniku nároku. Päťročný Akčný plán má obsahovať zoznam konkrétnych opatrení a ich realizátorov, zdroje financovania a spôsob vyhodnocovania dosiahnutého pokroku. Po odsúhlasení tohto plánu najmenej dvojtretinovou väčšinou hlasov Rady pre rozvoj regiónov, ktorá pozostáva zo zástupcov štátnej správy, samosprávy a občianskej spoločnosti, ho ministerstvo dopravy predloží na schválenie vláde.

"Akčný plán a zloženie Rady sú špecifické pre každý z najmenej rozvinutých okresov, keďže každý okres má špecifické príčiny hospodárskeho zaostávania, ktoré si vyžadujú iné konkrétne riešenia, a v každom okrese je iná skupina partnerov," priblížilo ministerstvo dopravy.

Okresy budú dostávať podporu formou technickej pomoci a regionálneho príspevku. "Technická pomoc má za cieľ zvýšiť kapacitu miestnych samospráv a partnerov z občianskej spoločnosti pre rozvoj a podporu tvorby pracovných miest," skonštatovalo ministerstvo. Regionálny príspevok má byť poskytovaný zo štátneho rozpočtu, a to na základe akčného plánu schváleného vládou.

Návrhom sa zároveň novelizuje zákon o investičnej pomoci. Ako z neho vyplýva, pre investičné zámery v najmenej rozvinutých okresoch v priemyselnej výrobe a cestovnom ruchu sa minimálna výška investície do dlhodobého hmotného a nehmotného majetku zníži na 200.000 eur, pričom najmenej 50 % musí byť krytých vlastným imaním právnickej osoby alebo majetkom fyzickej osoby - podnikateľa.

Hodnota investície na obstaranie nových výrobných a technologických zariadení, ktoré sú určené na výrobné účely, sa má znížiť na 30 % z celkovej hodnoty obstaraného dlhodobého hmotného a nehmotného majetku. "Realizácia investičného zámeru musí viesť k vytvoreniu najmenej desiatich nových pracovných miest," uvádza sa v návrhu. Investícia v cestovnom ruchu musí vytvoriť aspoň päť nových pracovných miest.

Poslanci schválili pozmeňujúci návrh, ktorým sa rozširuje odvodová úľava na sociálne a zdravotné poistenie. Po novom budú mať nárok aj tí nezamestnaní, ktorí boli v evidencii uchádzačov o zamestnanie najmenej šesť mesiacov a v danom okrese majú trvalý pobyt.

Akčné plány majú byť prioritne financované z existujúcich rezortných programov a európskych štrukturálnych a investičných fondov. "Pre doplnkové financovanie bude vyčlenený špeciálny rozpočet pre ministerstvo dopravy, ktorý bude možné použiť vo forme grantov a dotácií na základe zmluvy v súlade s opatreniami akčného plánu,“ dodalo ministerstvo dopravy.

Zákon nadobudne účinnosť 1. decembra tohto roka.