Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nájomcovia reštituovaných bytov sa vysťahujú až po poskytnutí bývania

Z protestu občianskeho združenia " Právo na bývanie " pred Úradom vlády SR 6. apríla 2011 v Bratislave. Foto: TASR/Pavel Neubauer

Súčasné znenie zákona hovorí, že ak do uplynutia 12-mesačnej výpovednej lehoty nebude mať nájomca k dispozícii právoplatné rozhodnutie o priznaní nároku, nemôže zostať v byte.

Bratislava 28. septembra (TASR) – Nájomcovia v reštituovaných bytoch, ktorí majú nárok na náhradné bývanie, ale aj tí, o ktorých nároku sa ešte nerozhodlo, sa nemusia vysťahovať z týchto bytov, kým im obec neposkytne náhradné.

Vyplýva to z návrhu novely zákona o ukončení a spôsobe usporiadania niektorých nájomných vzťahov k bytom, ktorú dnes poslanci Národnej rady (NR) SR posunuli do druhého čítania. Návrh pripravil poslanec vládneho Smeru-SD Maroš Kondrót.

Súčasné znenie zákona totiž hovorí, že ak do uplynutia 12-mesačnej výpovednej lehoty nebude mať nájomca k dispozícii právoplatné rozhodnutie o priznaní nároku, stráca právo zostať v byte do poskytnutia bytovej náhrady. Záleží teda len na prenajímateľovi, či ho v byte ponechá. Po novom by sa tak nájomcovia nemuseli z bytu vysťahovať ani byt vypratať, kým sa o ich nároku na náhradu nerozhodne.