Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najväčších teroristov priviezol R. Fico, tvrdia A. Hlina a D. Lipšic

Na snímke poslanci vľavo Alojz Hlina a vpravo Daniel Lipšic. Foto: TASR/Martin Baumann

Lipšic kritizoval privezenie väzňov z Guantánama aj v roku 2014.

Bratislava 4. decembra (TASR) - Najväčších teroristov priviezol na Slovensko premiér Robert Fico (Smer-SD) výmenou za fotografiu v Bielom dome s americkým prezidentom Barackom Obamom pred minuloročnými slovenskými prezidentskými voľbami. Vyhlásil to dnes v parlamente opozičný poslanec Alojz Hlina (KDH) pri rokovaní o vládnom protiteroristickom balíčku. Poukazoval na prijatie väzňov z Guantánama. Podobný názor má aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Hlina sa zároveň pýta, prečo vláda prichádza s antiteroristickými zákonmi tri mesiace pred parlamentnými voľbami, keď terorizmus nevznikol teraz. "Čo 11. september a útok na Dvojičky? Čo januárový útok na časopis Charlie Hebdo? Kde ste boli doteraz? Teroristi nevznikli teraz," obrátil sa Hlina na vládny Smer-SD.

Dodal, že ak máme také "brutálne nedostatočné zákony na boj s terorizmom", prečo ich vláda nemenila už pri uvedených útokoch, ale až teraz v predvolebnej kampani. "Prečo ste doteraz nechránili občanov? Prečo až teraz tri mesiace pred voľbami?" adresoval vládnej strane.

Podpredseda parlamentu Miroslav Číž (Smer-SD) pripomenul migračnú krízu a voľný pohyb aj neznámych osôb po Európe. "Po Európe sa pohybujú tisícky neidentifikovaných osôb," zdôraznil Číž.

O tom, že vláda Roberta Fica priviedla na Slovensko bezpečnostné riziko v podobe väzňov z Guantánama, hovoril v pléne aj Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA). "Bolo nám viackrát deklarované, že nepredstavujú žiadne bezpečnostné riziko. Všetci traja absolvovali teroristický výcvik," povedal Lipšic. Poukázal aj na to, že minimálne jeden z nich vyčíňal v Guantáname.

Podľa Lipšica je to práve Ficova vláda, ktorá najviac ohrozuje bezpečnosť krajiny. "Len pre pár fotografií v Bielom dome pred voľbami. Vám nie je hanba oblepiť celé Slovensko plagátmi, že chránite Slovensko? A pred kým? Pred sebou?" rozhorčil sa Lipšic na Smer-SD.

Voči Lipšicovým vyjadreniam sa ohradil predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD). Považuje za bezpečnostné riziko to, keď poslanci vrátane Lipšica hovoria verejne v pléne o tom, čo prerokoval parlamentný výbor v režime prísne tajné.

Lipšic kritizoval privezenie väzňov z Guantánama aj v roku 2014. Minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) v týchto väzňoch bezpečnostné riziko nevidel. "Ujguri nikdy neboli považovaní za riziko. Máme dostatočne veľa informácií na to, aby sme dokázali eliminovať riziko," hovoril v januári 2014 Kaliňák. Zároveň už vtedy odmietol, že návšteva premiéra Roberta Fica v Bielom dome bola odmenou za prijatie väzňov.