Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Najviac teplotných rekordov zaznamenali meteorológovia v stredu

Ilustračné foto Foto: TASR/AP

V nedeľu (16.8.) by mal podľa SHMÚ prichádzať na Slovensko zvlnený studený front od západu.

Bratislava 15. augusta (TASR) – Najviac denných teplotných rekordov zaznamenali meteorológovia v stredu (12.8.). Tie padli na väčšine územia Slovenska.

"Napríklad v Kuchyni pri Malackách bolo 37,9 stupňa Celzia, v Lučenci 37,3, v Piešťanoch a Nitre 38 stupňov Celzia," povedala pre TASR Jana Čerbová zo Slovenského hydrometeorologického ústavu (SHMÚ). V Poprade bolo v stredu 32,3 stupňa Celzia, čím bol pre tento deň tiež prekonaný rekord. Meteorologička upozornila, že vymenované príklady tvoria iba veľmi malú časť rekordov a je nereálne ich úplne spočítať.

Rekordné teploty zaznamenal SHMÚ aj v piatok (14.8.), podľa Čerbovej však už boli v porovnaní so stredou ojedinelé. "Vyskytovali sa na menšej ploche krajiny," uviedla. Rekord opäť zaznamenali v Kuchyni, bolo tam 35,9 stupňa Celzia. V Nitre namerali meteorológovia 36,1 stupňa a v obci Liesek 30,3 stupňa Celzia. Vo štvrtok neboli podľa Čerbovej zaznamenané rekordy.

V týchto dňoch vrcholí už štvrtá tohtoročná vlna horúčav, počas ktorej teplota vzduchu v južných častiach Slovenska dosahuje 37 a miestami až 38 stupňov Celzia. Čerbová o tom informovala v analýze na stránke SHMÚ. Za začiatok tejto vlny možno považovať 3. august, kedy po kratšej prestávke teplota vzduchu opäť začala dosahovať hodnoty tropického dňa. Takýchto dní bolo ku 14.8. celkom 12. Obdobie s ich nepretržitým výskytom má skončiť v nedeľu (16.8.).

Zaujímavou teplotnou charakteristikou je podľa Čerbovej aj počet dní s maximálnou teplotou vzduchu vyššou alebo rovnou ako 35 stupňov Celzia. Najviac takýchto dní nasledujúcich za sebou bolo zhodne na meteorologických staniciach v Dudinciach, Hurbanove a Mochovciach, a to deväť dní ku 14.8.

"Počasie bolo extrémne nielen z hľadiska teploty vzduchu, ale aj z hľadiska deficitu zrážok," upozorňuje Čerbová. Stanica Hurbanovo má od prvého augustového dňa nulový úhrn zrážok. Zrážky ako výsledok búrkovej činnosti sa podľa nej orientovali najmä na stredné Slovensko. "Obvykle šlo o kratšie, lokálne zrážkové udalosti, avšak často veľmi intenzívne. Takáto bola napríklad aj búrka v Rudňanoch (4.8.), kedy za hodinu spadlo 56 mm zrážok. Búrky boli spojené aj s výskytom silného vetra a silnými nárazmi vetra. Príkladom je búrka v obci Hul (13.8.), kde silný vietor spôsobil škody na vegetácii a komunikáciách," podotkla v analýze.

V nedeľu (16.8.) by mal podľa SHMÚ prichádzať na Slovensko zvlnený studený front od západu. K ochladeniu dôjde od pondelka (17.8.), výrazne by ho však Slováci mali pocítiť v utorok (18.8.) a stredu (19.8.).