Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Najvyšší a Ústavný súd SR budú môcť požiadať o poradné stanovisko ESĽP

Na archívnej snímke Európsky súdny dvor pre ľudské práva (ESLĽP), (European Court of Human Rights, Cour Européenne des Droits de l´Hommevo) vo francúzskom Štrasburgu. Foto: TASR/AP

Najvyšší súd Slovenskej republiky by mal mať právomoci vyplývajúce z tohto protokolu len vtedy, keď koná v postavení kasačného súdu a dovolacieho súdu.

Bratislava 13. septembra (TASR) – Najvyšší súd SR a Ústavný súd SR sa budú môcť obrátiť na Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so žiadosťou o poradné stanovisko. Ide o dobrovoľnú a voliteľnú možnosť zo strany relevantných súdov. Vyplýva to z Protokolu č. 16 k Dohovoru o ochrane ľudských práv a základných slobôd, s ktorým poslanci Národnej rady (NR) SR v piatok súhlasili.

Najvyšší súd Slovenskej republiky by mal mať právomoci vyplývajúce z tohto protokolu len vtedy, keď koná v postavení kasačného súdu a dovolacieho súdu. "Protokolom sa rozširuje právomoc ESĽP podávať poradné stanoviská členským štátom Rady Európy, ktoré pristúpia k tomuto protokolu," uvádza Ministerstvo spravodlivosti SR v materiáli.

Protokol doposiaľ podpísalo 22 zo 47 členských štátov Rady Európy, a to vrátane Slovenska.