Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 24. máj 2024Meniny má Ela
< sekcia Slovensko

Najvyšší správny súd vyhovel 9 z celkového počtu 107 volebných žalôb

Ilustračné foto Foto: TASR

V 44 volebných veciach senáty žalobu odmietli. Okrem iného z dôvodov, že bola podaná oneskorene alebo zjavne neoprávnenou osobou. V 38 konaniach žalobu zamietli.

Bratislava 10. februára (TASR) – Najvyšší správny súd (NSS) SR rozhodol v zákonnej 90-dňovej lehote o všetkých 107 podaných volebných žalobách. Vlaňajších volieb do orgánov obcí sa týkalo 105 žalôb, zvyšné dve boli podané v súvislosti s voľbami do orgánov samosprávnych krajov. Súd vyhovel deviatim z nich. TASR o tom informoval hovorca NSS SR Michal Hajtol.

"Senáty vyhoveli podaným žalobám celkovo v deviatich konaniach, čoho dôsledkom bolo vyhlásenie výsledkov volieb (starostu alebo zastupiteľstva) za neplatné. V štyroch konaniach zrušili senáty rozhodnutie miestnej alebo okrskovej volebnej komisie a za víťaza určili iného kandidáta alebo kandidátku (na starostu obce alebo kandidáta do zastupiteľstva obce alebo mesta),"
priblížil hovorca.

V 44 volebných veciach senáty žalobu odmietli. Okrem iného z dôvodov, že bola podaná oneskorene alebo zjavne neoprávnenou osobou. V 38 konaniach žalobu zamietli. "O ústavnosti a zákonnosti volieb do orgánov územnej samosprávy rozhodovalo v štyroch senátoch 20 sudkýň a sudcov NSS SR," doplnil Hajtol.

Ako ďalej uviedol, v mnohých volebných žalobách vykonávali senáty viaceré obsahovo i časovo náročné procesné úkony. "Napríklad v 36 prípadoch senáty pristúpili k otvoreniu volebnej dokumentácie a prepočítaniu hlasovacích lístkov. Počas 90-dňovej zákonnej lehoty vykonali senáty až 64 výsluchov v rámci celého územia Slovenska. Sudkyne a sudcovia v tejto súvislosti zrealizovali 12 služobných výjazdov priamo do obcí a miest na Slovensku," doplnil.

Anonymizované rozhodnutia vo volebnej agende NSS SR postupne zverejňuje na svojom webe. Všetky takéto rozhodnutia budú zverejnené do 30 dní odo dňa ich vyhlásenia, respektíve doručenia.