Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Najvyššiemu súdu pomôžu nezamestnaní absolventi právnických fakúlt

Na archívnej snímke Daniela Švecová Foto: Martin Baumann

Dohodla sa na tom predsedníčka súdu Daniela Švecová a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny Marián Valentovič.

Bratislava 1. decembra (TASR) – Najvyššiemu súdu (NS) pomôžu v znižovaní enormného prílevu súdnych vecí aj nezamestnaní absolventi vysokých a stredných škôl z Bratislavského kraja. Dohodla sa na tom predsedníčka súdu Daniela Švecová a generálny riaditeľ Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) Marián Valentovič.

Stretnutie oboch predstaviteľov sa uskutočnilo v pondelok (30.11.). Ústredie podľa hovorcu Najvyššieho súdu Borisa Urbančíka osloví prioritne nezamestnaných absolventov právnických fakúlt. „Pokiaľ budú vyhovovať kritériám Najvyššieho súdu, osloví aj nezamestnaných absolventov iných škôl,“ vysvetlil.

Mladí ľudia by takto mohli získať absolventskú prax, ktorú vykonáva nezamestnaný absolvent najviac počas šiestich mesiacov, bez možnosti predĺženia, v rozsahu 20 hodín týždenne, ozrejmil Urbančík. Ďalšou možnosťou, ako by mohli pôsobiť na NS, je projekt Praxou k zamestnaniu.

V rámci neho ústredie poskytne finančné prostriedky na mentorované zapracovanie a prax na pracovné miesto na polovičný úväzok, ktoré pre tento účel vytvorí NS po dobu minimálne deviatich mesiacov. Valentovič prezentoval Švecovej aj tretiu možnosť, a to dobrovoľnícku prácu pre nezamestnaných ovládajúcich administratívne práce.

Najvyšší súd posilnil svoje rady aj o 20 nových asistentov, ktorí na súd nastúpili od dnešného dňa. Práve výberového konania na tieto pozície sa zúčastnilo aj viacero nezamestnaných absolventov práva. Urbančík v novembri informoval, že by mohli pomôcť na súde momentálne najzaťaženejšiemu občianskoprávnemu kolégiu. Ich počet nespresnil.

„Ak prejavia záujem, v ich mene oslovíme Úrad práce, sociálnych vecí a rodiny v Bratislave, aby mohli limitovane pracovať na Najvyššom súde SR počas šiestich mesiacov,“ uviedol v novembri Urbančík.