Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd: Obvinení v rámci akcie Plevel zostávajú vo väzbe

Na snímke eskorta privádza advokáta Ľuboša M. na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Banskej Bystrici v stredu 16. septembra 2020. ŠTS rozhoduje o návrhu prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) na väzbu pre sudcu okresného súdu Žilina s dočasne pozastaveným výkonom Daniela B., bývalého krajského sudcu Pavla P., advokáta Ľuboša M. a Juraja F. Všetky štyri osoby v akcii Plevel boli obvinené zo zločinu prijímania úplatku. Foto: TASR - Ján Krošlák

Bývalého krajského sudcu Pavla P., žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 14. septembra.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Všetci štyria obvinení v rámci akcie Plevel zostávajú vo väzbe. V utorok o tom rozhodol Najvyšší súd (NS) SR, keď zamietol ich sťažnosti proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS), pracovisko Banská Bystrica zo 17. septembra. Senát zároveň vyhovel sťažnosti prokurátora a Danielovi B. rozšíril dôvody väzby aj o preventívnu väzbu. TASR o tom informovala hovorkyňa NS SR Alexandra Važanová.

Dôvodom väzby je obava z možného ovplyvňovania svedkov, v dvoch prípadoch aj obava z pokračovania v trestnej činnosti. Obvinení sú okrem iného zo zločinu prijímania úplatku.

Bývalého krajského sudcu Pavla P., žilinského okresného sudcu Daniela B., Luboša M. a Juraja F. zadržali príslušníci Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) 14. septembra.

Akcia Plevel súvisela s korupčnou trestnou činnosťou, polícia v rámci nej zadržala 11 osôb. Medzi zadržanými bola pôvodne aj predsedníčka Krajského súdu v Žiline Eva K., ktorá bola po zasadnutí pléna Ústavného súdu SR prepustená bez obvinenia na slobodu.