Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR zamietol odvolania v prípade piešťanských piťovcov

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

V kauze rozhodol vlani v decembri Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Podstatne vtedy zmiernil návrh prokuratúry.

Bratislava 4. mája (TASR) – Najvyšší súd (NS) SR dnes zamietol odvolanie prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry Generálnej prokuratúry SR a odvolania obžalovaných Tomáša Kadlubiaka, Pavla Berkyho, Michala Berkyho, Dušana Oláha, Romana Doležaja, Jaroslava Černého a Andreja Barana v prípade takzvaných piešťanských piťovcov. TASR informoval hovorca NS SR Boris Urbančík.

V kauze rozhodol vlani v decembri Špecializovaný trestný súd v Pezinku. Podstatne vtedy zmiernil návrh prokuratúry. Z celkom 16 obžalovaných troch oslobodil, medzi nimi i hlavného obžalovaného Miroslava A. Zo zločinu zosnovania, založenia a podporovania zločineckej skupiny uznal za vinného iba Ľuboša F., Matúša Š. a Pavla V.

Prvého z trojice odsúdil na trest odňatia slobody 15 rokov, zvyšných dvoch na osemročné väzenie.

Pezinský súd odsúdil aj Tomáša K., Milana K., Pavla B., Marcela B., Michala B., Dušana O., Marcela D., Jaroslava Č., Andreja B. a Romana D. Medzi zločinmi, ktorých sa mali dopustiť, je vydieranie, lúpež, poisťovací podvod, zločin porušovania domovej slobody a poškodzovania cudzej veci.

Za ich spáchanie im boli uložené nepodmienečné tresty vo výške od necelých dvoch až do takmer štyri a pol roka. Jaroslav Č. a Andrej B. vyviazli s podmienkou a u Marcela D. súd dokonca upustil od uloženia trestu. Okrem Miroslava A. bol oslobodený aj Mário H. a Roman Č.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry trval na tom, že v tomto prípade šlo o zločineckú skupinu, ktorá sa zaoberala predovšetkým nezákonným vymáhaním dlhov.

Obžaloba mužov vinila z 18 rôznych trestných skutkov, najmä zo založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, ako aj z obzvlášť závažných zločinov vydierania, pri ktorých došlo tiež k ublíženiu na zdraví a lúpeži.

Skutky mali páchať od roku 2006, najviac z nich však bolo v rokoch 2009 až 2012. Násilným spôsobom a pod hrozbou vyhrážok vymáhali zaplatenie faktúr a výpalného, na krku majú aj útoky na osobné motorové vozidlá a rodinný dom. Operovali na území západnej časti Slovenska a označujú ich aj ako "piťovci 2".