Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Ústavný súd: Najvyšší súd vzal advokáta Mareka P. do väzby protiprávne

Na snímke Marek P. Foto: TASR - Jaroslav Novák

K porušeniu práv obvineného advokáta podľa Ústavného súdu došlo aj uznesením Najvyššieho súdu z júna 2022.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Košice 12. marca (TASR) - Najvyšší súd (NS) SR rozhodol v máji 2022 o väzbe pre advokáta Mareka P. protiprávne. Došlo k porušeniu jeho základného práva na osobnú slobodu a práva na slobodu a bezpečnosť. Na základe sťažnosti Mareka P. o tom rozhodol Ústavný súd (ÚS) SR, ktorý uznesenie NS zrušil.

K porušeniu práv obvineného advokáta podľa ÚS došlo aj uznesením NS z júna 2022. NS vtedy zamietol sťažnosť Mareka P. proti nevylúčeniu sudcu NS SR Juraja Klimenta z vykonávania úkonov trestného konania v jeho prípade. Aj toto uznesenie senát ÚS na zasadnutí 7. marca zrušil. Sťažovateľovi priznal finančné zadosťučinenie 1000 eur, ako aj náhradu trov konania, ktoré je NS povinný zaplatiť. V súčasnosti je Marek P. aj poradcom predsedu vlády SR.

Národná kriminálna agentúra (NAKA) ho zadržala 20. apríla 2022 pre obvinenie zo zločinu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny. Následne 24. apríla ho na základe rozhodnutia Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) prepustili na slobodu. Proti rozhodnutiu podal sťažnosť prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP). NS vyhovel jeho sťažnosti a 2. mája poslal Mareka P. do kolúznej väzby. Tá sa využíva pri podozrení, že obvinený bude pôsobiť na svedkov, znalcov alebo spoluobvinených, či mariť vyšetrovanie. Obvinenie vnímal advokát ako účelové s tým, že išlo podľa neho o osobný spor medzi ním a inou osobou. Z väzby ho prepustili 20. júna 2022 s tým, že vykonaním výsluchu konkrétnych osôb dôvod kolúznej väzby pominul.

V júli 2023 v prípade NS potvrdil odmietnutie obžaloby na Mareka P. pre zistenie závažných procesných chýb, najmä porušenia práva na obhajobu.