Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Najzneužívanejšou drogou na Slovensku je marihuana, nasleduje pervitín

Ilustračná snímka. Foto: TASR/KR PZ v Prešove

Na ústupe je v posledných rokoch heroín.

Bratislava 1. februára (TASR) – Najčastejšie zneužívanou drogou na Slovensku je marihuana, nasleduje pervitín a kokaín, pričom heroín je už na ústupe. Pre TASR to uviedol Tomáš Jakabovič z Národnej protidrogovej jednotky Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).

„Najčastejšie zneužívanou drogou, to je vlastne trend, ktorý pokračuje aj z predchádzajúcich rokov, je marihuana,“ povedal Jakabovič. Podľa neho ide o európsku drogu číslo jeden a tento stav kopíruje aj Slovensko. Pri pestovaní vo vnútri sú jej výrobcovia schopní zbierať úrodu aj štyrikrát ročne.

Naopak, výskyt hašiša je v Slovenskej republike skôr zriedkavý, nakoľko jeho užívanie u nás nemá tradíciu.

Na druhé miesto v rebríčku najzneužívanejších drog na Slovensku zaradil Jakabovič pervitín. „Pervitín je vlastne takým českým a slovenským až kultúrnym prvkom. Droga sa tak týka predovšetkým týchto dvoch krajín,“ doplnil.

Na tretie miesto v zneužívaní zaradil expert kokaín, ktorý je tradične známy aj ako droga bohatých, a to pre jeho vyššiu cenu.

Na ústupe je v posledných rokoch heroín, do popredia sa však dostáva užívanie rôznych psychoaktívnych a syntetických látok.

„Tieto látky sú tu len niekoľko rokov, takže my vlastne nevieme, čo spôsobujú pri dlhodobom užívaní. To je to riziko, na ktoré treba upozorniť najmä mladých ľudí,“ upozornil Jakabovič. Situáciu navyše komplikuje fakt, že nie každú takúto látku je možné okamžite zaradiť na zoznam zakázaných látok. „Niektoré z nich sú využívané v súkromnom sektore, buď je to chemický, alebo farmaceutický, a tam sa zohľadňuje viacero faktorov, pretože to má priamy dosah na trhovú ekonomiku,“ uzavrel.