Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

NAKA dostala osem podaní v súvislosti s volebnou korupciou

Príprava volebnej miestnosti pre voľby do Národnej rady SR 2016. Foto: TASR/Radovan Stoklasa

Polícia má aj informácie, že niektoré politické strany a hnutia sa budú snažiť robiť kampaň aj počas sobotňajšieho volebného dňa.

Bratislava 4. marca (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) eviduje osem podaní v súvislosti s podozreniami z volebnej korupcie. V šiestich prípadoch sa vedie aj trestné konanie pre podozrenie z trestného činu volebnej korupcie. Dva prípady sú ešte v rovine posudzovania. Na tlačovej besede o tom dnes informoval prezident Policajného zboru Tibor Gašpar.

"Sú to prípady, ktoré sa týkajú regiónov stredného a východného Slovenska," priblížil Gašpar. Páchatelia podľa jeho slov ponúkajú za hlasy pre konkrétnych kandidátov či strany finančnú odmenu do výšky desať eur alebo formou naturálnych benefitoch.



V súvislosti s trestným činom marenia prípravy a priebehu volieb polícia eviduje 16 podnetov. V štyroch bolo podľa Gašpara začaté trestné stíhanie. Vo zvyšných 12 ešte prebieha doplňovanie. Polícia ďalej eviduje 36 podaní pre podozrenie zo spáchania priestupku v súvislosti s marením prípravy a priebehu volieb. "Dnes je objasnených z týchto 36 päť priestupkov," doplnil Gašpar s tým, že tri súviseli s porušovaním volebnej kampane.

Polícia má podľa Gašpara aj informácie, že niektoré politické strany a hnutia sa budú snažiť robiť kampaň aj počas sobotňajšieho volebného dňa. Napríklad tým, že niektorí členovia volebných komisií budú mať na sebe oblečenie odkazujúce na politické strany či ich kandidátov. Podľa neho môže ísť buď o kampaň pre politickú stranu, alebo o antikampaň. "Chcem vyzvať všetkých, ktorí by chceli narúšať priebeh volieb, aby tak nerobili," zdôraznil Gašpar, podľa ktorého je polícia pripravená zasiahnuť.

Parlamentné voľby sa na Slovensku uskutočnia v sobotu 5. marca. Pripravených bude spolu 5000 policajtov, ktorí budú v teréne v 12-hodinových zmenách.