Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

NAKA preveruje anonymné podanie na organizátorov protestov

Na archívnej snímke zástupcovia z iniciatívy Za slušné Slovensko sprava Juraj Šeliga a Karolína Farská počas tlačovej konferencie iniciatívy Za Slušné Slovensko. Foto: TASR - Pavol Zachar

V súčasnosti vyšetrovateľ Policajného zboru vykonáva úkony v rámci postupu pred začatím trestného stíhania, uviedla polícia.

Bratislava 13. novembra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) Prezídia Policajného zboru preveruje anonymné podanie z možnej korupčnej trestnej činnosti v prípade organizátorov protestov Za slušné Slovensko. Informovalo o tom Prezídium Policajného zboru.

"V súčasnosti vyšetrovateľ Policajného zboru vykonáva úkony v rámci postupu pred začatím trestného stíhania," uviedla polícia. Anonymné podanie dostala 10. septembra, podozrenia sa majú týkať doposiaľ "neustálených osôb".

Vyšetrovateľ podľa policajtov predvolal osoby, ktoré mohli byť podľa trestného oznámenia zneužité, čiže svojím spôsobom poškodené. "Dal im oznámenie k nahliadnutiu. Požiadal ich o doplnenie informácií, a to o nazretie do výpisu z účtov za účelom vyhodnotenia pravdivosti trestného oznámenia," priblížila polícia. Bližšie informácie vzhľadom na prebiehajúce úkony neposkytuje.

Policajný prezident Milan Lučanský o vyšetrovaní nemá informácie. "Nie je reálne, aby som vedel o každom trestnom oznámení, nepoznám ani toto. Polícia je však povinná každé trestné oznámenie preveriť, v rámci svojich zákonných možností si dám zistiť bližšie informácie. Do postupu vyšetrovateľa však ja zasahovať nemôžem, je procesne samostatný," povedal.

Národná kriminálna agentúra v týchto dňoch predvolala na výsluch viacero organizátorov protestov Za slušné Slovensko, ďalší majú ísť vypovedať vo štvrtok (15. 11.). Ako ďalej informoval v utorok Denník N, v podaní sa spomína, že organizovali štátny prevrat a platí ich finančník George Soros. TASR požiadala o stanovisko aj zástupcov iniciatívy.

O tom, že aktivistov platí Soros, hovoril aj expremiér a šéf Smeru-SD Robert Fico. „Dnes už vieme, že organizátori demonštrácií po vražde Jána Kuciaka boli z organizácií, ktoré platí George Soros. Dobre vieme, kto sa s kým stretával a akú úlohu v tom čase zohral. Všetko to pôjde von, keď bude jasné, kto si objednal vraždu,“ povedal v októbri pre český týždenník Echo.

Smer-SD sa v utorok ohradil voči "dezinterpretácií" Ficových vyjadrení médiami. "Štátne orgány nerobili voči nim žiadne aktívne kroky. O aktuálnom vypočúvaní organizátorov sme sa dozvedeli len z dnešných médií," reagoval hovorca strany Ján Mažgút. Za svojimi slovami o pozadí organizátorov si šéf Smeru-SD podľa jeho slov stojí.

Generálna prokuratúra: Na organizátorov protestov Za slušné Slovensko eviduje 5 trestných oznámení


Na organizátorov verejných zhromaždení Za slušné Slovensko eviduje Generálna prokuratúra (GP) SR päť trestných oznámení. Štyri z nich podali fyzické osoby, jedno z nich bolo anonymné. Pre TASR to uviedla hovorkyňa GP Andrea Predajňová.

Štyri trestné oznámenia sa týkali zákonnosti postupu konkrétnych osôb pri organizovaní verejných zhromaždení, boli postúpené prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup.

"O týchto trestných oznámeniach bolo trestné konanie skončené uznesením policajta z 28. júna 2018, ktorý trestné oznámenia odmietol. Sťažnosť jedného z oznamovateľov zamietol ako nedôvodnú prokurátor Okresnej prokuratúry Bratislava I," poznamenala Predajňová.

Jedno trestné oznámenie sa týkalo finančného statusu organizátorov verejných zhromaždení. Prokurátor trestného odboru GP SR trestné oznámenie z dôvodu príslušnosti postúpil 5. septembra 2018 prokurátorovi Krajskej prokuratúry v Bratislave na ďalší zákonný postup. "Ani v tejto trestnej veci prokurátor trestného odboru GP SR dohľadovú právomoc nad trestným konaním nevykonával," podotkla Predajňová.