Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Šéf NAKA: Vo vzťahu k volebnej korupcii sme v permanentnej pohotovosti

Riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško. Foto: TASR

Polícia venuje náležitú pozornosť prípadom volebnej korupcie a prvé prípady už rozpracúva. V relácii Tablet.TV to povedal riaditeľ NAKA Peter Hraško.

Bratislava 5. februára (Teraz.sk) - Polícia je vo vzťahu k volebnej korupcii v permanentnej pozornosti. V relácii Tablet.TV to konštatoval riaditeľ Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) Peter Hraško.

„Venujeme tomu náležitú pozornosť s tým, že už evidujeme prvé prípady, ktoré rozpracovávame,“ poznamenal. Upozornil, že Slovensko čakajú parlamentné voľby, aj doplňujúce voľby do orgánov niektorých miest a obcí.

Pripomenul, že s účinnosťou od 1. septembra 2011 bola zavedená uvedená skutková podstata trestného činu volebnej korupcie, pričom prvé obvinenie bolo vznesené v roku 2013. V roku 2014 už išlo o 11 prípadov a posledné štatistické údaje hovoria, že v roku 2015 to bolo sedem prípadov.

Tohto trestného činu „sa dopustí osoba, ktorá priamo alebo cez sprostredkovateľa ponúkne, poskytne alebo sľúbi osobe, ktorá má právo voliť, úplatok alebo inú nenáležitú výhodu za to, aby volila alebo nevolila určitým spôsobom alebo nehlasovala“. V základnej skutkovej podstate hrozí podľa Hraška trestná sadzba do dvoch rokov. V kvalifikovanej, v treťom odseku, je to jeden až päť rokov trestu odňatia slobody.

Podnety na prípady, ktoré polícia rieši, pochádzajú čiastočne od občanov, alebo sa k nim dopracovala sama vlastnou operatívno-pátracou činnosťou. Stáva sa napríklad, že výsledky volieb napadajú neúspešní kandidáti po tom, ako boli oficiálne zverejnené.

Fenomén snahy o nelegálne ovplyvňovanie hlasovania polícia registruje v čase tesne pred voľbami, ale štatistické ukazovatele hovoria o tom, že k nemu dochádza aj v dlhšom časovom období.

„V rokoch 2006 až 2010 boli takéto prípady zaznamenané najmä na východnom Slovensku a v regiónoch s vyššou nezamestnanosťou, kde dochádzalo k kupovaniu hlasov tým, že boli poskytované rôzne materiálne výhody, potraviny, eventuálne čiastky, ktoré sa rádovo pohybovali okolo 5 – 10 euro,“ povedal Hraško.