Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

NAKA vybaví žiadosť výboru ohľadom R. Kaliňáka v zákonnej lehote

Na snímke minister vnútra SR Robert Kaliňák. Foto: TASR/Jakub Kotian

Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.

Bratislava 21. októbra (TASR) - Národná kriminálna agentúra (NAKA) vybaví žiadosť Výboru Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií v zákonnej lehote. Uviedlo to oddelenie komunikácie a prevencie z kancelárie prezidenta Policajného zboru.

Výbor žiada NAKA o informácie ohľadom majetkového vzťahu ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD) so spoločnosťou B. A. Haus. Pôvodne žiadal dokumenty, na základe ktorých by vedel posúdiť, aký bol vzťah týkajúci sa majetku medzi firmou a Kaliňákom, od B. A. Haus. Firma výbor odkázala na NAKA.

"Najskôr sme komunikovali s pánom Turčanom z B. A. Haus, ten nám povedal, že všetky doklady, ktoré žiadame, poslali NAKA, my sme si ich od nej vyžiadali a telefonicky nám bolo prisľúbené, že nám prídu dodnes a neprišli," opísal vo štvrtok (20. 10.) situáciu predseda výboru Martin Poliačik (SaS).

Ak NAKA dokumenty nevydá, jej šéf Peter Hraško môže byť výborom teoreticky potrestaný. "Pretože všetky relevantné inštitúcie majú povinnosť spolupracovať s výborom a v prípade, že tak nekonajú, tak je možné udeliť im pokutu," vysvetlil Poliačik.

Podanie voči Kaliňákovi dali poslanci Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) a Ľubomír Galko (SaS). Cieľom je prešetriť podozrenie, že Kaliňák za roky 2013, 2014 a 2015 nepodal kompletné majetkové priznania tak, ako si to vyžaduje zákon.