Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Nakazené mäso tvorí menej ako 0,5 % z produkcie, tvrdí veľvyslanec

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Voči spoločnostiam, ktoré exportovali takéto mäso, boli vyvodené dôsledky.

Bratislava 10. apríla (TASR) – Nový brazílsky veľvyslanec na Slovensku Luís Antonio Balduín Carneiro označil dovoz nakazeného brazílskeho mäsa na Slovensko za nešťastný prípad. "V číslach ide o menej ako 0,5 % produkcie brazílskeho mäsa. Avšak, aj napriek tomu tento prípad musíme brať vážne," uviedol dnes pre TASR po tom, čo ho prijal slovenský prezident Andrej Kiska.

Voči spoločnostiam, ktoré exportovali takéto mäso, boli vyvodené dôsledky. "Niektorí skončili vo väzení, proti niektorým sa vedie súdny proces. Tieto spoločnosti už nemajú viac povolenie na vývoz, keďže pre Brazíliu ide o veľmi dôležité odvetvie. Mäso vyvážame do viac ako 150 krajín," zdôraznil veľvyslanec. Verí, že škandál čoskoro pominie a Brazília bude opäť známa mäsom tej najlepšej kvality.

Priznal, že Brazíliu táto situácia znepokojila, ale považuje ju iba za dočasnú.

Podľa jeho slov ministerke pôdohospodárstva Gabriele Matečnej na stretnutí ponúkol podporu a prisľúbil jej poskytnutie akýchkoľvek potrebných informácií. "Až 99,6 percenta brazílskych závodov produkujúcich mäso pracuje v súlade s medzinárodnými hygienickými požiadavkami a nie sú zapojené do nezrovnalostí," konštatuje veľvyslanec. Brazílske a európske úrady podľa jeho slov zakázali vývoz 21 zariadeniam.

Brazílsky mäsový priemysel si podľa neho udržiava štandard kvality a prísny systém fytosanitárnej kontroly.

Ako novonastupujúci veľvyslanec považuje slovensko-brazílske vzťahy za vynikajúce. Vyzdvihol i spoluprácu v oblasti obchodu. "V Brazílii je približne taký počet slovenských spoločností, ako je na Slovensku brazílskych. Prioritami počas môjho funkčného obdobia bude obchod a investície," vyhlásil.

Zároveň dodal, že sa bude snažiť nájsť viac možností spolupráce v oblasti vedy a technológií. Taktiež by privítal väčšiu spoluprácu v oblasti kultúry a turizmu. "Brazília začína objavovať strednú a východnú Európu a veríme, že rovnako Slováci sa rozhodnú navštíviť Brazíliu," dodal.

Až 80 percent brazílskeho mäsa smeruje do EÚ cez Holandsko. Prvou krajinou EÚ, ktorá začala vykonávať kontroly vo veci škandálu s brazílskym mäsom, však bolo Slovensko. Aj na základe testov zo Slovenska vyzvala EÚ ďalšie členské štáty, aby začali vykonávať kontroly brazílskych produktov na svojom území. Salmonela v brazílskom mäse už bola objavená v Holandsku a v Českej republike.