Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Nákup pušiek a pištolí z ČR chce dostať opozícia na výbor

Ilustračné foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Premiér Robert Fico hovorí, že nákup pušiek a pištolí bol v súlade so zákonom.

Bratislava 28. novembra (TASR) - Septembrový kontrakt medzi Ministerstvom obrany (MO) SR a Českou zbrojovkou Uherský Brod na nákup 688 pušiek a pištolí by mal preveriť Výbor NR SR pre obranu a bezpečnosť. Jeho mimoriadne rokovanie budú iniciovať opoziční poslanci, ktorým sa okrem iného nepáči, že minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) hovoril celý čas len o príprave kontraktu a podpis zmluvy zamlčal.

Zmluvu im dali ľudia, ktorí toho asi amjú plné zuby

"Máme tú zmluvu od ľudí, ktorí toho zrejme majú plné zuby. Hoci minister Glváč dva mesiace rozpráva len o prípravách, ministerstvo ju podpísalo 19. septembra a česká zbrojovka 23. septembra. Nechápeme, prečo sa takto Glváč vyjadruje," povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

Matovič: Úmysel je fajn, ale asi to nebolo myslené čisto

Podľa jeho slov celý príbeh začal tým, že Glváč a český minister obrany Martin Stropnický (ANO) za prítomnosti premiéra Roberta Fica podpísali memorandum o zjednotení výzbroje medzi armádami SR a ČR. "Úmysel je fajn, lenže zrejme to nebolo myslené až tak čisto. V skutočnosti bol cieľ taký, že ak takúto zmluvu podpíšete, obídete verejné obstarávanie a nakúpite bez súťaže. To sa aj stalo," povedal Matovič.

Tvrdí, že sú to iné zbrane ako v ČR

Zároveň doplnil, že ani zbrane nie sú rovnaké. "Výsledok by mal byť taký, že keď už nie je súťaž, budú na konci aspoň rovnaké zbrane. Naše MO ale nakúpilo úplne iné zbrane, ako má ČR, iné typy pušiek aj pištolí. Keď sa slovenský a český vojak stretnú v zákope, nemôžu si vymeniť ani zásobníky," upozornil Matovič s tým, že Slovensko navyše nakupuje zbrane, ktoré armáda ČR často reklamovala a pušky majú zásobníky, ktoré nie sú ani štandardizované podľa NATO.

PREMIÉR: Nákup pušiek a pištolí bol v súlade so zákonom

Nákup útočných pušiek a pištolí Ministerstvom obrany (MO) SR bol v súlade so zákonom a v režime, ktorý zákon umožňuje. Vyhlásil to dnes predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD) v reakcii na septembrový kontrakt rezortu obrany a Českej zbrojovky Uherský Brod, od ktorej slovenská strana nakúpila zbrane bez súťaže.

Rozhodnutie ministra obrany Martina Glváča bolo podľa premiéra kryté rozhodnutím vlády SR aj Bezpečnostnej rady SR v utajenom režime. "Vidím množstvo dobrých argumentov aj dôvodov, prečo má význam spolupracovať s Českou zbrojovkou. Môžeme to nakúpiť aj od japonskej zbrojovky, ale budú Japonci na Slovensku niečo v budúcnosti vyrábať? Môžeme kúpiť pušky aj z Madagaskaru, ale bude tu Madagaskar na Slovensku vyrábať nejaké pušky? Český partner dnes vytvára na Slovensku stovky pracovných miest a má záujem ďalej rozvíjať spoluprácu v podnikoch, ktoré sú stále pod MO," dodal Fico s tým, že ďalšie informácie dnes poskytne minister Glváč.


Matovič hovorí o zámienke zjednotenia výzbroje

Podľa Matoviča možno predpokladať, že sa k podpísanej zmluve pridá aj 23.000 slovenských policajtov a všetkých 14.000 vojakov. "Vychádza to na 87 miliónov eur pod zámienkou zjednocovania výzbroje. Teraz kúpili 688 kusov - jedna puška asi za 4300 eur, pištoľ asi za 500 eur. To sú ceny, za ktoré si kúpite jeden kus. Pri tak obrovskom kontrakte mali byť ceny polovičné. Ak to nakúpia za 87 miliónov, čistá ryža je 40 miliónov eur," dodal Matovič. Cena doterajšieho kontraktu bola 3,25 milióna eur.

Člen brannobezpečnostného výboru Richard Vašečka (OĽaNO) avizuje, že opozícia bude od predsedu výboru Jaroslava Bašku (Smer-SD) žiadať, aby na mimoriadny výbor, ktorý bude musieť zvolať do siedmich dní od podania návrhu, pozval ministra Glváča. "Nebránime sa, aby bol výbor tajný," uzavrel Vašečka.

M. FEDOR: MO SR malo nakupovať zbrane cez verejnú súťaž, dosiahlo by nižšiu cenu



Ministerstvo obrany (MO) SR mohlo pištole a útočné pušky nakupovať cez verejnú súťaž, čo by pomohlo vygenerovať najnižšiu cenu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal exminister obrany a člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Martin Fedor (nezaradený) na margo septembrového kontraktu medzi MO a Českou zbrojovkou Uherský Brod.

"Neviem, prečo MO postupuje pri obstarávaní pištolí a pušiek utajene, v koho je to záujme. Nespochybňujem potrebu prezbrojenia, ale na trhu existuje množstvo podobných ručných zbraní a výrobcov. Verejná súťaž by vygenerovala najnižšiu cenu za porovnateľnú kvalitu. Katalógová cena zakúpenej pušky Bren je okolo 3500 eur, kúpená bola za 4300 eur, na druhej strane podobná útočná puška americkej armády stojí okolo 1000 eur," zdôraznil.

Podľa jeho slov, podpísaná zmluva nie je len o tomto nákupe, ale pootvára dvere na prezbrojenie celej armády a otvára dvere aj pre ministerstvo vnútra v súvislosti s nákupom zbraní pre policajtov. "Verejná súťaž je tu absolútne na mieste," zdôraznil.

Fedor je tiež presvedčený, že zbrane možno nakupovať aj cez akvizičnú agentúru NATO. "Agentúra by zabezpečila interoperabilitu a jasný a transparentný nákup bez postranných dohôd s najlepšími cenami," odkázal s tým, že rezort obrany bude musieť na viaceré otázky odpovedať.

M. Beblavý sa vrátil k Spartanom

Miroslav Beblavý (Sieť) sa vrátil k nákupu dvoch dopravných lietadiel Spartan. Ako tvrdí, aj v tomto nákupe je viacero nepríjemných otázok. "MO podpísalo zmluvu, ktorú by už dnes nemohlo podpísať. Podľa najnovších zákonov je totiž potrebné aj v oblasti obrany vypisovať súťaže, ale táto zmluva bola ešte z roku 2008. Jej využite bol jediný spôsob pre MO, ako to urobiť takýmto spôsobom," poznamenal.

Ďalšiu výčitku má k tomu, že MO obrany vylúčilo z verejnej obchodnej súťaže troch zo štyroch uchádzačov a ponechalo len taliansku spoločnosť Alenia. "Nebola to žiadna súťaž," vyhlásil Beblavý. Do tretice tvrdí, že konečná cena je v skutočnosti o päť miliónov eur vyššia, ako deklaroval rezort, teda nie 94 ale 99 miliónov eur.

Beblavý z týchto dôvodov avizoval, že predseda Siete Radoslav Procházka a Martin Fedor požiadajú o stretnutie s prezidentom Andrejom Kiskom ako najvyšším veliteľom vojsk o stretnutie. S hlavou štátu chcú hovoriť o využívaní prostriedkov ministerstvom obrany.

KDH: Ministerstvo obrany zavádza verejnosť

Ministerstvo obrany (MO) SR pri nákupe techniky využíva nástroje, ktoré sú na jednej strane možné, na druhej strane sú skôr zakrývaním spôsobu, akým sa obstaráva. Vyhlásil to dnes líder KDH Ján Figeľ, podľa ktorého spoločné nákupy s inými krajinami zakrývajú súťaže. Uviedol to na margo septembrového kontraktu MO a Českej zbrojovky Uherský Brod na nákup pištolí a útočných pušiek.

"Ide o zavádzanie verejnosti. Minister obrany Martin Glváč (Smer-SD) až dnes priznal, že zmluva bola podpísaná pred dvoma mesiacmi, ale všetky jeho doterajšie vyjadrenia boli opačného charakteru," upozornil. Aj on očakáva, že sa opozícia dozvie viac na mimoriadnom brannobezpečnostnom výbore. Ak nie, nevylučuje ďalšie kroky.

GÁL: Informácie o nákupe vnímame negatívne

Aj člen Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Gábor Gál tvrdí, že aj jeho strana vníma medializované informácie o nákupe armádnej techniky negatívne. "Tieto informácie sú veľmi závažné a vyzerá to tak, že po prevalení kauzy predraženého nákupu CT prístroja v piešťanskej nemocnici, kvôli ktorému padali hlavy na najvyšších miestach, tu máme ďalšie prípady podozrivého nakupovania, tentoraz na ministerstve obrany," poznamenal.

Podľa Gála klamlivé informovanie verejnosti o týchto nákupoch vyvolávajú legitímne pochybnosti o tom, či rezort obrany nie je skutočne ďalším ministerstvom, kde sa vo veľkom šafári s peniazmi daňových poplatníkov. Aj preto sa poslanec pripojil k iniciovaniu mimoriadneho brannobezpečnostného výboru. "Strana Most-Híd bude požadovať, aby minister Glváč dôveryhodne vysvetlil tieto sporné nákupy. V opačnom prípade budeme požadovať voči nemu vyvodenie minimálne politickej zodpovednosti," dodal.