Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 17. apríl 2024Meniny má Rudolf
< sekcia Slovensko

Nákup sifónu a splachovača bol predražený, tvrdí Šanca

Predsedníčka strany Šanca Eva Babitzová. Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa šéfky strany Babitzovej ministerstvo školstva pomôcky kúpilo takpovediac za mesačný plat začínajúceho učiteľa.


Banská Bystrica 28. januára (TASR) – Predsedníčka mimoparlamentnej politickej strany Šanca Eva Babitzová na dnešnej tlačovej besede v Banskej Bystrici kritizovala ministerstvo školstva za predražený nákup didaktických pomôcok pre školákov. Podľa nej malo ministerstvo obstarať dve učebné pomôcky, a to sifón a splachovač na toaletu za 626 eur. Účtenkou z obchodu doložila, že "my sme to nakúpili v obchode za 28 eur, čiže je to viac než 20-násobné predraženie".

Podľa Babitzovej ide o "čistú zlodejinu" a ministerstvo školstva pomôcky kúpilo takpovediac za mesačný plat začínajúceho učiteľa.

"V čase, keď nám v uliciach mrznú učitelia, ktorí sú mizerne zaplatení a minister Draxler stojí pred kamerami a rozpráva, že požiadavky učiteľov sú nehorázne, nesplniteľné a štát na to nemá peniaze, obstaráva pomôcky za premrštené ceny. Toto je odpoveď, prečo štát na nemá peniaze," reagovala Babitzová.

Štátny inštitút odborného vzdelávania (ŠIOV) Bratislava, ktorý nákup pomôcok zabezpečoval, argumentuje, že v rámci procesu verejného obstarávania, keď sa uskutočnila elektronická aukcia, bola jediným kritériom celková cena zákazky. Tá je v konečnom dôsledku nižšia o viac ako pol milióna eur, než bola stanovená jej predpokladaná hodnota. Išlo totiž o nákup väčšieho počtu rôznych didaktických pomôcok v jednom "balíku".

"ŠIOV vyhlásil v rámci národného projektu Podpora polytechnickej výchovy na základných školách verejné obstarávanie na dodanie didaktických pomôcok. Celkovo išlo o 177 základných škôl zapojených do projektu, ktoré dostali pomôcky na predmety fyzika, technika, biológia a chémia v celkovej sume 8.756.607,82 eura s DPH," konštatovala dnes pre TASR Lenka Dorčáková zo ŠIOV.

Ako zdôraznila, podľa zákona nemohol verejný obstarávateľ rozdeliť predmet zákazky aj napriek tomu, že by pri obstarávaní jednotlivých položiek teoreticky mohli byť vysúťažené nižšie ceny.

"Na súťaži sa zúčastnili štyri firmy, ktoré predložili svoje ponuky a vybraná bola tá, ktorá ponúkla najnižšiu cenu. Obstarávateľ nemá možnosť ovplyvniť dodávateľa, aby cenu za jednotlivé časti zákazky upravil po ukončení súťaže a musí akceptovať rozpočet tak, ako je predložený. Celkovo sa súťažilo o dodanie 62 sád didaktických pomôcok a nie o dodávku jednotlivých medializovaných produktov, pričom v celkovej cene dodávok boli zahrnuté i náklady na distribúciu v rámci celej SR. Aj napriek tomu sa pri niektorých položkách podarilo získať cenu, ktorá je nižšia ako trhový priemer," dodala Dorčáková.

"Otázka ohľadom ceny sifónu či splachovača by mala smerovať skôr na dodávateľa, prečo svoju maržu vytvoril práve na týchto položkách a nerozložil ju na každý produkt, čím by vytvoril "normálny" rozpočet," poznamenala pre TASR Dorčáková.

Strana Šanca dnes tiež pripomenula, že ešte v roku 2014 vtedajší minister školstva v médiách konštatoval, že prichádzajúce eurofondy použije na zlepšenie situácie a odmeny učiteľov, a preto sa pýta, čo sa s tými peniazmi stalo.