Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Po krátkej chorobe zomrel bývalý diplomat Jozef Nálepka

Na archívnej snímke zo 7. mája 2004 prezident SR Rudolf Schuster vymenoval v Bratislave pri príležitosti štátneho sviatku SR do hodnosti brigádneho generála Ozbrojených síl SR in memoriam kapitána Jána Nálepku. Dekrét prevzal jeho brat Jozef Nálepka (vľavo). Foto: TASR/Štefan Puškáš

Dejiskom poslednej rozlúčky s Jozefom Nálepkom bude 15. októbra obec Smižany v okrese Spišská Nová Ves.

Praha/Bratislava 2. októbra (TASR) - Rodák zo Smižian Jozef Nálepka, brat hrdinu ZSSR Jána Nálepku, niekdajší účastník protifašistického odboja a neskôr československý diplomat, zomrel v pondelok po krátkej chorobe vo veku 89 rokov. Informoval o tom dnes denník Právo a internetový server Novinky.cz s odvolaním sa na dcéru zosnulého Tamaru Kotvalovú.

Jozef Nálepka sa v radoch partizánskej jednotky Klementa Gottwalda a 4. partizánskej brigády zúčastnil bojov pri Pustom Poli, Telgárte či na Liptove. Po absolvovaní štúdia na Vysokej škole ekonomickej v Prahe, kde dlhodobo žil, pôsobil v diplomatických službách. Pracoval ako diplomat vo Varšave i Moskve, do roku 1975 bol československým veľvyslancom v Belehrade, následne sa stal námestníkom ministra zahraničných vecí. V rokoch 1982-1988 bol veľvyslancom bývalého Československa v Grécku.

Brat zosnulého Ján Nálepka bol partizánskym veliteľom, ktorý ako jediný Slovák dostal počas druhej svetovej vojny ocenenie Hrdina ZSSR. Muža, ktorý padol v novembri 1943 v bojoch o oslobodenie ukrajinského Ovruču vo veku iba 31 rokov, ocenili in memoriam Radom Bieleho leva, Radom Ľudovíta Štúra a v roku 2004 povýšili do hodnosti brigádny generál in memoriam.

Dejiskom poslednej rozlúčky s Jozefom Nálepkom bude 15. októbra obec Smižany v okrese Spišská Nová Ves.