Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Napadnuté ustanovenia zákona o poľovníctve nie sú v rozpore s ústavou

Ilustračné foto. Foto: TASR/Eduard Fašung

Ustanovenia zákona o poľovníctve napadla skupina 47 opozičných poslancov ešte v roku 2014.

Košice 16. marca (TASR) – Časť zákona o poľovníctve, ktorá pre vydanie poľovného lístka stanovuje povinnosť členstva v Slovenskej poľovníckej komore (SPK), nie je v rozpore s Ústavou SR. Vyplýva to z dnešného rozhodnutia pléna Ústavného súdu (ÚS) SR.

Ustanovenia zákona o poľovníctve napadla skupina 47 opozičných poslancov ešte v roku 2014. Namietali povinné členstvo v Slovenskej poľovníckej komore ako podmienku na vydanie poľovného lístka. V podnete zdôraznili, že ide o protiústavné obmedzenie združovacieho práva, keďže "jeho súčasný výkon je podmienený povinným členstvom v samosprávnom poľovníckom orgáne – komore". Argumentovali aj tým, že poľovníctvo nie je profesiou a že žiadna z verejných úloh komory nemá taký charakter, ktorý by vyžadoval povinné členstvo. ÚS SR ich návrhu však nevyhovel.

"Ak zákonodarca chce preniesť časť výkonu verejnej moci na subjekt právne oddelený od štátu, ba ho na tento účel zákonom zriadi, potom je pojmovo vylúčená sloboda združovania sa v takomto subjekte," uviedla v zdôvodnení rozhodnutia predsedníčka ÚS SR Ivetta Macejková.

Sklamanie vyjadril právny zástupca skupiny poslancov Miroslav Kadúc. Podľa jeho slov očakával, že slovenský ústavný súd bude rovnako "odvážny", ako bol maďarský v identickej veci a regulácii, keď označil povinné členstvo v komore za protiústavné. "Toto rozhodnutie mne osobne dáva signál k tomu, že pristupujeme k etatizmu, že štát má právo regulovať, kontrolovať, dozorovať v zásade čokoľvek, čo si zmyslí. Ústavný súd takéto konanie posväcuje aj pri poľovníckom práve, ktoré bolo a podľa mojej mienky aj stále je prejavom základného práva sa združovať," uviedol pre novinárov. SPK, naopak, verdikt ÚS privítala.

Zákon o poľovníctve prijal parlament za prvej vlády Roberta Fica v roku 2009. Poľovnícka komora má ako jediná právo vydávať a predlžovať poľovné lístky.