Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Najvyšší súd SR otvorí pre verejnosť informačné centrum

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP/Thanassis Stavrakis

Jeho vytvorením by sa mal zjednodušiť prístup verejnosti k informáciám, ktoré budú po novom sústredené na jednom mieste.

Bratislava 19. apríla (TASR) – Na Najvyššom súde (NS) SR bude od 3. mája k dispozícii informačné centrum. Jeho vytvorením by sa mal zjednodušiť prístup verejnosti k informáciám, ktoré budú po novom sústredené na jednom mieste. Zriadenie centra dnes oznámil NS v tlačovej správe.

Informačné centrum Kancelárie Najvyššieho súdu SR bude poskytovať informácie o stave súdneho konania na tomto súde jeho účastníkom. Podľa hovorcu súdu Borisa Urbančíka bude vydávať úradné potvrdenia zo súdneho spisu, poskytovať informácie týkajúce sa termínov pojednávaní jednotlivých kolégií súdu a vyznačovať právoplatnosť a vykonateľnosť na rovnopisoch rozhodnutí súdu.

Pracovníci informačného centra budú tiež vyhotovovať kópie a zabezpečovať nahliadanie do súdnych spisov účastníkom konania alebo ich právnym zástupcom na základe vopred dohodnutého a potvrdeného termínu. Výnimkou bude nahliadanie do súdneho spisu na žiadosť obžalovaného, ktorý je vo väzbe alebo vo výkone trestu odňatia slobody. Tieto úkony bude i naďalej realizovať kancelária trestnoprávneho kolégia NS.