Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

Národné parlamenty majú v EÚ nezastupiteľné miesto,tvrdí Dionýz Hochel

Na snímke Dionýz Hochel z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu v SR. Foto: TASR - Michal Svítok

Podľa hovorcu z Informačnej kancelárie EP neformálna konferencia predsedov parlamentov EÚ je určite vítaným prostriedkom na diskusiu o kľúčových témach EÚ z pohľadu zástupcov občanov.

Bratislava 5. októbra (TASR) - V Európskej únii (EÚ) majú národné parlamenty nezastupiteľné miesto, najmä v krajinách, kde je dlhodobo nízka účasť na voľbách do Európskeho parlamentu a kde sa v tejto súvislosti hovorí o tzv. demokratickom deficite. Národné parlamenty preberajú priemerne 80 percent legislatívy EÚ, preto ich úloha priblížiť EÚ viac a bližšie k občanovi je nezastupiteľná. Pre TASR to uviedol Dionýz Hochel z Informačnej kancelárie Európskeho parlamentu.  

"Neformálna konferencia predsedov parlamentov EÚ je určite vítaným prostriedkom na diskusiu o kľúčových témach EÚ ich členských štátov z pohľadu zástupcov občanov," uviedol na margo neformálneho summitu, ktorý sa uskutoční koncom tohto týždňa.

Ako Hochel ďalej uviedol v rámci prvého parlamentného zhromaždenia občanov zastupovali poslanci národných parlamentov. Odvtedy uplynulo už vyše 50 rokov. "Národné parlamenty zohrávajú čoraz dôležitejšiu úlohu, od Amsterdamskej zmluvy, ktorá po prvý raz zdôraznila úlohu národných parlamentov pri subsidiarite a proporcionalite až po Lisabonskú zmluvu, ktorá výraznejšie určila právomoci národných parlamentov pri navrhovaní legislatívy EÚ. Národné parlamenty sa môžu napríklad zúčastňovať revízie zmlúv EÚ či hodnotenia politík EÚ v oblasti slobody, bezpečnosti a spravodlivosti," vysvetľuje Hochel.

V otázke európskej jednoty, ktorá bude na stretnutí taktiež predmetom rokovania, sa domnieva, že každá generácia politikov a občanov musí pracovať na jej obnove. Na politickej úrovni by tak mala byť podľa neho schopná dodržiavať rozhodnutia spoločných európskych inštitúcií a takisto prejavovať solidaritu so štátmi a regiónmi, ktoré sú postihnuté krízami – ekonomickými či migračnými.

Na občianskej úrovni by si podľa neho prostredníctvom vzdelávania mali uvedomovať, že EÚ neznamená iba Brusel, Luxemburg či Štrasburg, ale rovnaké miesto v nej má Bratislava, Košice či akákoľvek obec na Slovensku.