Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Národnostne najrozmanitejším okresom v SR je Rimavská Sobota

Na snímke oznam o sčítaní obyvateľov, domov a bytov na kontaktnom mieste. Foto: TASR - Lukáš Grinaj

Naopak, národnostne najhomogénnejší okres je Námestovo, kde výrazne prevláda slovenská národnosť.

Bratislava 11. septembra (TASR) - Národnostne najrozmanitejším okresom na Slovensku je Rimavská Sobota. Vyplýva to z Národnej analytickej správy Štatistického úradu (ŠÚ) SR, ktorá na základe zistení a dát Sčítania obyvateľov, domov a bytov (SODB) 2021 prináša v rozšírenom kontexte podrobnosti o príslušníkoch národnostných menšín.

Hovorkyňa sčítania Jasmína Stauder pripomenula, že rozmanitosť národnostnej štruktúry pomáha pozorovať tzv. Piaseckého index diverzifikácie, pomocou ktorého je možné poukázať na národnostnú homogenitu alebo heterogenitu daného územia. "Podľa spomenutého indexu je národnostne najrozmanitejší okres Rimavská Sobota. Podľa trvalého pobytu tam žijú príslušníci slovenskej, maďarskej a rómskej národnosti," upozornila Stauder na najrozšírenejšie zastúpenie národností. "Druhým národnostne najrozmanitejším okresom sú Medzilaborce, kde spolu žijú hlavne príslušníci slovenskej a rusínskej národnostnej menšiny a v menšej miere aj rómskej," dodala hovorkyňa.

Naopak, národnostne najhomogénnejší okres je Námestovo, kde výrazne prevláda slovenská národnosť. "Viac ako 98 percent obyvateľov mesta uviedlo v sčítaní slovenskú národnosť," priblížila Stauder.

Región Oravy celkovo charakterizuje dominancia slovenskej národnosti. Na prvom mieste medzi obcami sú Bezovica v okrese Tvrdošín a Oravské Veselé, v oboch prípadoch s viac ako 99 percentami obyvateľov slovenskej národnosti. Medzi mestami nad 10.000 obyvateľov kraľuje v tomto parametri Dolný Kubín, kde si slovenskú národnosť uviedlo 94,6 percenta rezidentov.

Podľa zistení ostatného cenzu si slovenskú národnosť uviedli hlavne obyvatelia v produktívnom veku so stredoškolským vzdelaním, mierne prevládajú ženy, a rezidenti v mestách. Takmer 26 percent obyvateľov so slovenskou národnosťou je bez náboženského vyznania. Z tých, ktorí sa k vierovyznaniu hlásia, je viac ako polovica rímskokatolíkov.