Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Národnostné organizácie si zvolili nových členov VNMES

Na voľbách sa zúčastnili aj tie národnostné organizácie, ktoré nepredložili vlastných kandidátov na členov výboru a ich náhradníkov.

Bratislava 5. júla (TASR) – Zástupcovia 101 národnostných organizácií si v priebehu piatka (4.7.) zvolili v Bratislave nových členov národnostných menšín vo Výbore pre národnostné menšiny a etnické skupiny (VNMES). Na voľbách sa zúčastnili aj tie národnostné organizácie, ktoré nepredložili vlastných kandidátov na členov výboru a ich náhradníkov.

Z desiatky rómskych kandidátov si voliči za členov VNMES zvolili štvoricu Ján Čonka, Alexander Daško, Agnesa Horváthová, Vladimír Sendrei. Zo štyroch ukrajinských kandidátov dostala najviac hlasov dvojica Pavol Bogdan, Roman Dohovič. Z kandidátov ostatných národnostných menšín boli zvolení nominovaní kandidáti, ktorých počet korešpondoval s počtom miest pre príslušnú národnostnú menšinu vo VNMES. Kompletné výsledky sú spolu s notárskou zápisnicou zverejnené na webovom sídle úradu splnomocnenca: www.narodnostnemensiny.gov.sk. Zvolených nominantov oficiálne vymenuje za členov výboru Mária Jedličková, poverená plnením úloh splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.

Na priebeh volieb dozerala volebná komisia, ktorej členmi boli zástupcovia Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu SR, Ministerstva kultúry SR, Slovenského národného strediska pre ľudské práva, Kancelárie verejného ochrancu práv, Úradu splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny a Úradu vlády SR.

VNMES je stálym odborným orgánom Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť pre otázky týkajúce sa národnostných menšín a etnických skupín a ich príslušníkov a pre oblasť implementácie Európskej charty regionálnych alebo menšinových jazykov. Plní funkciu konzultatívneho orgánu vo veciach účasti príslušníkov národnostných menšín a etnických skupín na riešení vecí týkajúcich sa národnostných menšín a etnických skupín v zmysle Ústavy SR.

TASR informoval Úrad splnomocnenca vlády SR pre národnostné menšiny.