Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Národný konvent pripomenie výhody členstva SR v EÚ

Na snímke sprava predseda vlády SR Robert Fico, prezident SR Andrej Kiska a predseda NR SR Andrej Danko. Foto: TASR/Marko Erd

Národný konvent o EÚ otvorí prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD).

Bratislava 22. februára (TASR) – Budúcnosť Európskej únie (EÚ), výhody členstva Slovenska v nej či európska budúcnosť našej krajiny. To sú témy, o ktorých sa bude hovoriť na Národnom konvente o EÚ na Bratislavskom hrade. Podujatie s názvom #MYSMEEÚ organizuje ministerstvo zahraničných vecí. Cieľom je zlepšiť informovanosť verejnosti o členstve SR v EÚ, jeho výhodách, ale aj o zodpovednosti členských štátov za ďalšie dianie v Únii. Rezort diplomacie verí, že môže pomôcť zvýšiť účasť na budúcich eurovoľbách.

„Vyše desaťročné obdobie permanentných kríz v EÚ spôsobilo pokles dôvery občanov v európsky integračný projekt a nárast populistických tendencií spochybňujúcich jeho prínos. Uvedená situácia len zvýraznila naliehavú potrebu celospoločenskej diskusie o budúcnosti EÚ a postavení Slovenska v nej,“ uvádza ministerstvo. Pre budúcnosť Slovenska je podľa neho dôležitá hlbšia integrácia členských štátov Únie, v ktorých to prinesie občanom pridanú hodnotu.

Konvent o EÚ zapája do debaty o budúcnosti Únie a Slovenska v nej predstaviteľov politickej, akademickej, cirkevnej, mimovládnej a podnikateľskej sféry. Do debát chce zapojiť najmä mladú generáciu. „Konvent má byť platformou, ktorou chceme docieliť, že o EÚ sa nebude diskutovať len v Bruseli, ale aj tu doma,“ uviedol štátny tajomník rezortu diplomacie Ivan Korčok. Rezort diplomacie chce podujatím zároveň získať spätnú väzbu od občanov voči EÚ a prijímaným politikám. „A tak podporiť budovanie európskej identity,“ dopĺňa ministerstvo.

Rezort zároveň verí, že Národný konvent o EÚ bude motivovať k zvýšeniu volebnej účasti v SR vo voľbách do Európskeho parlamentu v roku 2019. Slovensko má v eurovoľbách dlhodobo výrazne nízku volebnú účasť. V historicky prvých eurovoľbách na Slovensku v roku 2004 bola účasť 16,96 percenta. O päť rokov neskôr, v roku 2009, sa volebná účasť vyšplhala na 19,64 percenta, čo bolo najmenej v celej EÚ. Rekordne málo ľudí volilo europoslancov aj v roku 2014, a to 13,05 percenta.

Národný konvent o EÚ otvorí prezident SR Andrej Kiska, predseda Národnej rady (NR) SR Andrej Danko (SNS) a predseda vlády SR Robert Fico (Smer-SD). Traja najvyšší ústavní činitelia prijali vlani v októbri deklaráciu, v ktorej sa prihlásili k proeurópskej a proatlantickej orientácii SR.